[ad_1]
Managementul pacientului cu diabet zaharat în cabinetul stomatologic
Diabetul zaharat este o patologie destul de comună, o mare parte din pacienţii care se adresează cabinetelor stomatologice având-o.
De aceea, succesul actului terapeutic contează şi este influenţat în foarte mare măsură de modul în care pacientul îşi gestionează boala de fond.
Diabetul zaharat este cea mai frecventă patologie endocrină şi acţionează asupra întregului organism, producând modificări generale, răspândite la nivelul întregului corp.
Cele trei tipuri de diabet care se pot diferenţia sunt :
- Diabetul tip 1 – numit şi insulino-dependent, se manifestă la copii si reprezintă 5-10% din totalul de cazuri
- Diabetul de tip 2 – numit şi diabet noninsulino-dependent, sau diabetul adultului, este cel mai frecvent, ocupând 85-90% din cazuri
- Un al tip de diabet, tranzitor, este cel gestaţional.
Pacientul trebuie să specifice atât în foaia în care completează detaliile despre sănătatea sa cât şi să-i comunice direct medicului stomatolog despre faptul că suferă de diabet zaharat.
In acest mod, medicul va şti cum să gestioneze boala şi va fi mai atent la complicaţiile care pot să survină tratamentului.
Pacientul care suferă de diabet este un pacient care prezintă adesea complicaţii generale cronice, iar în timpul actului medical , cea mai frecvent întâlnită complicaţie acută este reprezentată de criza hipoglicemică care, în lipsa unui tratament corespunzător, poate să ducă la comă hipoglicemică.
Criza hipoglicemică se identifică prin următoarele elemente:
- Tremurături, iritabilitate
- Somnolenţă
- Stare de greaţă dar şi foame excesivă
- Senzaţia de slăbiciune dublată de lipsa coordonării mişcărilor voluntare
In cazul existenţei acestor simptome, se impune administrarea de zahăr, glucoză, miere, suc de fructe îndulcit dar şi încheierea actului operator.
In cazul lipsei tratamentului de urgenţă, hipoglicemia se poate agrava iar pacientul poate să dezvolte convulsii, pierderea stării de conştienţă şi instalarea comei hipoglicemice.
Preventie :
Pentru a preveni apariţia crizelor hipoglicemice în cabinetul stomatologic, se impune respectarea câtorva măsuri de prevenţie :
- Programările şedinţelor se vor face la începutul zilei, fără a interfera cu orarul de administrare al insulinei. De asemenea, este indicat ca pacientul să nu nu aştepte în sală, ci să fie preluat în momentul în care ajunge, pentru a nu se permite instalarea stresului, care creşte valorile glicemiei.
- Pacientul va mânca întotdeauna înainte să se prezinte la medicul stomatolog
- Pentru că pacientul diabetic prezintă neuropatie generalizată, se va evita administrarea de prea mult vasoconstrictor. In caz contrar, poate să apară ischemia locală, urmată de necroză.
- Pentru efectuarea de manopere chirurgicale, întotdeauna se vor aplica măsurile de profilaxie antibiotică, perioperator dar şi ulterior, încă 5-7 zile postintervenţional.
- Pacientul va fi urmărit încă aproximativ 30 de minute după încheierea şedinţei de tratament, în acest mod putând fi observare modificări sau alterări ale stării de sănătate.
- Intotdeauna, zahărul sau soluţia perfuzabilă de glucoză vor fi la îndemâna medicului, în cazul nefericit al instalării unei crize de hipoglicemie.
In cazul pacientului care suferă de diabet zaharat, se poate efectua o gamă largă de tratamente, cu condiţia respectării măsurilor de protecţie impotriva infecţiei locale şi numai în cazul în care valorile glicemiei sunt constante şi menţinute în parametri normali.
[ad_2]
Source link