clinica stomatologica în Giurgiu

Intervenţii chirurgicale speciale în implantologie

[ad_1]

Intervenţii chirurgicale speciale în implantologie

Implantologia este o ramură a chirurgiei dentare care capătă o aploare tot mai mare, pe măsura ce devine tot mai accesibilă pentru pacienţi.

Odată cu creşterea gradului de accesibilitate a apărut şi dorinţa pacienţilor de a apela la această metodă de tratament care se dovedeşte a avea beneficii incomparabile cu alte terapii.

Uneori, implanturile se pot plasa imediat după efectuarea extracţiilor dentare sau la câteva luni după pierderea dinţilor, când osul are o densitate corespunzătoare dar şi un volum care să permită plasarea de implanturi dentare în condiţii optime.

Implantul dentar este o piesă protetică ce are rolul de a înlocui rădăcina dintelui sau a dinţilor pierduţi. Acesta se agregă la nivel osos iar peste va fi realizată o coroană protetică, cu rol în redarea morfologiei şi funcţiei dintelui pierdut.

In unele situaţii nu este realizabilă plasarea implantului direct, fără alte intervenţii. Dintre acestea, cele mai frecvente situaţii ce necesită efectuarea de alte manopere înaintea inserţiei implanturilor sunt :

Sinus lifting – sinusul maxilar face parte din cavităţile masivului facial cu rol bine determinat în purificarea aerului care trece prin coloanele nazale şi menţinerea unei presiuni favorabile bunei funcţionări a organismului.

In unele situaţii, sinusul maxilar coboară în vecinătatea crestelor maxilare edentate iar viitorul implant nu va avea o înălţime suficientă. de aceea, in aceste circumstante, înainte de inserţia implanturilor dentare, se indică procedura de elevare a sinusul maxilar.

In regiunea laterală maxilară, sinusul maxilar poate să fie o piedică anatomică a dimensiunii verticale a osului disponibil pentru inserţia implantului.

Această regiune anterior menţionată prezintă, din punct de vedere calitativ, un os cu densitate redusă. Dacă acest inconvenient este dublat şi de o podea sinusală mult coborâtă spre creasta alveolară, singura soluţie rămâne procedura de elevare a acesteia.

Pacientul care relatează antecedente de infecţii repetate ale căilor respiratorii superioare, inflamaţii ale sinusurilor paranazale sau afecţiuni alergice trebuie evaluat minuţios înainte de inserţia implanturilor. Etapa chirurgicală se va realiza doar în momentul în care celelalte probleme şi simptome au dispărut în totalitate.

Altă intervenţie, ce se poate impune uneori înainte de etapa de inserţie a implanturilor dentare, este reprezentată de repoziţionarea nervului alveolar inferior.

Această intervenţie este indicată în momentul în care creasta osoasă inferioară laterală are o dimensiune verticală nefavorabilă inserării de implanturi.

Această procedură presupune expunerea nervului anterior amintit şi repoziţionarea acestuia astfel încât inserţia implanturilor să se realizeze fără probleme.

Prin acest procedeu se vizează eliberarea traseului nervului alveolar inferior din calea inserţiei implanturilor, acestea putând ocupa astfel întreaga înălţime a corpului mandibular până la marginea bazilară.

Aceste proceduri nu sunt lipsite de riscuri, care însă vor fi explicate pacientului de către medicul specialist chirurg. Spre exemplu, în manopera de ridicare a podelei sinusale se poate produce perforarea acesteia.

De regulă se poate ajunge la temporizarea inserării implanturilor, decizie pe care o va lua medicul specialist.

Oricare ar fi etapele premergătoare, implanturile sunt o decizie terapeutică ce asigură troficitatea osului o perioadă relativ îndelungată de timp, direct proporţională cu modalitatea în care pacientul respectă indicaţiile medicului.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link