[ad_1]
Refacerea zâmbetului prin faţete dentare
Faţetele sunt piese protetice tot mai frecvent utilizate în reabilitarea cavităţii orale, în special pentru estetica lor deosebită dar şi pentru faptul că nu necesită preparări extinse ale dinţilor.
Acestea se utilizează în special pentru a corecta mici defecte ale dinţilor frontali.
Culoarea si forma viitorilor dinti sunt alease împreună cu pacientul astfel că faţetele pot fi utrilizate şi de către cei care doresc o armonizare a unităţilor decnatre cât şi de către cei care vor să obţină un zâmbet de Hollywood.
Practic orice culoare si forma pot fi realizate in laboratoarele moderne de tehnica dentara.
Defectele ce pot fi corectate prin faţete dentare sunt:
– modificările de culoare ale dinţilor – acestea pot să apară în cazul consumului de substanţe cromogene, adică de compuşi are au capacitatea de a elimina compuşi responsabili de modificarea culorii dinţilor. (vin roşu, fructe de pădure, ceai negru).
Altă situaţie când un dinte poate să capete o culoare diferită a celorlaţi este în urma unui tratament endodontic.
Mai demult, pentru obturarea canalelor se folosea un material care, dacă intra în contact cu coroana dentară, producea modificări de culoarea.
De asemenea, un dinte care şi-a pierdut vitalitatea din diferite motive poate să capete o culoare mai mată, mai gălbuie. In cazul în care petele melţionate mai sus nu pot să fie eliminate prin igienizare profesională sau albire dentară sau dacă defectul cromatic a cuprins mai mulţi dinţi, se apelează la aplicarea de faţete.
– micile modificări de poziţie ale dinţilor –acestea pot să fie, la rândul lor, ameliorate prin aplicarea de faţete.
Terapia prin faţete se poate efectua numai dacă deplasările sunt minime.
In cazul în care un dinte este prea vestibularizat, adică este în exterior faţa de ceilalţi, se poate şlefui mai mult din suprafaţa acestuia iar peste aplicată o faţetă, pentru a-l alinia pe arcadă.
Dacă dimpotrivă, un dinte este migrat uşor în interior, se poate aplica aproape fără niciun fel de prepapare o faţetă care să-l încadreze frumos la nivelul arcadei.
La fel se poate proceda şi în cazul uşoarelor rotaţii.
– modificări de dimensiune – dimensiunea dinţilor la nivelul arcadelor este dată de modul în care s-a produc dezvoltarea mugurilor. Genetic, unii dinţi pot să fie mai mici şi să prezinte spaţii între ei.
De aceea, prin faţete se poate acoperi spaţiul dinte aceştia, considerat de mulţi pacienţi ca fiind inestetic.
In cazul în care modificările amintite mai sus sunt de o mai mare amploare, tratamentul prin faţete devine contraindicat, acesta nereuşind să acopere defectul. Drept urmare, se impune aplicarea de coroane unitare.
Faţetele pot să fie realizate din ceramică sau din compozit, acesta din urmă putând fi realizat extemporaneu în cabinetul dentar sau, mult mai precis, în laboratorul de tehnică dentară.
Faţetele se pot aplica doar la nivelul feţei vestibulare a dinţilor, adică acea porţiune vizibilă în surâs. Estetica lor se datorează faptului ca sunt executate din materiale care pot să reflecte lumina similar cu dinţii naturali.
Faţetele implică efectuarea mai multor vizite la medicul stomatolog si este un proces migălos dar care, la final, ofera rezultatele dorite de catre pacient.
Cu o îngrijire corespunzătoare, faţetele pot să reziste până la 10 ani.
[ad_2]
Source link