clinica stomatologica în Giurgiu

Fişa pacientului în cabinetul stomatologic

[ad_1]

Importanţa fişei pacientului în cabinetul stomatologic

Prima consultaţie, în orice cabinet stomatologic, ar trebui să conţină şi completarea fişei medicale.

Chiar dacă pentru pacient aceasta nu prezintă mare importanţă sau de multe ori nu întelege de ce trebuie să o completeze, aceasta este de o reală importanţă din mai multe puncte de vedere iar furnizarea informaţiilor trebuie luată în serios. Importanţa completării fişelor rezidă in furnizarea următoarelor aspecte:

Istoricul medical general – această rubrică apare de obicei imediat după aceea ce conţine datele personale şi de contact.

In secţiunea ‘Istoricul medical general’ pacientul va completa toate bolile generale de care suferă precum şi medicaţia administrată.

De asemenea, orice intervenţie chirurgicală efectuată în antecedente trebuie menţionată.

Acest pas este, din punctul nostru de vedere, foarte important fiindcă în acest mod putem să aflăm date cruciale care pot influenţa decisiv planurile ulterioare de tratament.

Dintre patologiile frecvente întâlnite la pacienţi menţionăm:

Hipertensiunea arterială – este cea mai frecventă patologie, extrem de des întâlnită în ţara noastră.

In multe situaţii, hipertensiunea nu este bine controlată medicamentos de către pacient iar actele chirurgicale stomatologice pot să se soldeze cu sângerări abundente si prelungite.

Insuficienţe valvulare, infarct în antecedente, fibrilaţie atrială – grupul acestor patologii este unul deosebit de important pentru că pacienţii care suferă de aceste boli îşi administrează anticoagulate.

Grupul de medicamente denumite anticoagulate influenţează sângerarea din timpul actelor chirurgicale astfel că, de cele mai multe ori, este nevoie de acordul cardiologul înaintea intervenţiilor iar acestea se vor practica în unităţi specializate.

Diabetul slab controlat influenţează calitatea vindecării. De aceea, procedurile invazive asupra pacienţilor suferinzi de diabet se vor încheia cu prescierea unei reţete cu antibiotice, pentru a reduce riscul de infecţie.

Istoricul stomatologic este important să fie menţionat pentru că, în absenţa unei radiografii, la primul consult, îl va orienta pe medic în a-şi face o idee asupra tratamentelor la care pacientul a fost supus precum şi vechimea acestora.

Viciile pacientului trebuie menţionate. Că este vorba despre alcool, droguri sau ţigări, acestea trebuie menţionate. Spre exemplu, fumatul contraindică aplicarea de implanturi fiindcă rata de vindecare scade considerabil şi apare riscul de periimplantită.
Alcoolul şi fumatul pot să ducă la apariţia de leziuni sau depozite anormale la nivelul mucoaselor orale.
Identificarea acestora şi corelarea cu factorii de risc mai sus menţionaţi pot să conducă spre formularea unui diagnostic corect şi a unui plan de tratament eficient.

Alergiile reprezintă o rubrică deosebit de importantă, cu risc vital pentru pacient, orice reacţie de hipersensibilitate cunoscută se va menţiona aici.
Dacă pacientului nu i s-au mai administrat anestezii în cabinetul dentar, acestuia i se vor efectua testări pentru a vedea dacă este alergic la clorhidratul de articaină, cel mai frecvent anestezic utilizat în cabinetele stomatologice. De asemenea, înaintea prescrierii de antibiotice, medicul trebuie să se asigure că pacientul nu prezintă alergii, în caz contrar apelându-se la omologi.

De cele mai multe ori pacienţii pot fi reticenţi în ceea ce priveşte completarea acestor fişe. Insă, cu o îndrumare bună, pacientul va înţelege importanţa acesteia şi îşi va da interesul în a furniza informaţii complete şi reale.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link