clinica stomatologica în Giurgiu

Igiena orală între mit și realitate

[ad_1]


Mituri despre igiena orală

Produsele de îngrijire a dinţilor ce apar în ultima perioadă pe piaţă promit să reducă o serie dintre problemele cu care se confruntă pacienţii. Chiar dacă prin componentele lor acestea pot să aibă acţiune terapeutică, controalele la medicul stomatolog şi igiena orală desăvârşită nu trebuie să fie neglijate.

Pacienţii sunt tentaţi să utilizele produse minune, menite să reducă sensibilitatea dentară, să diminue sângerările gingivale şi chiar să albească dinţii.

Într-o anumita măsură, aceste produse îşi vor îndeplini rolul pentru care au fost concepute însă, utilizate fără părerea avizată a unui medic stomatolog, acestea pot să dăuneze.

Pacienţii sunt asaltaţi din toate direcţile cu oferte, promoţii, chiar şi cu informaţii înșelătoare. De aceea, singurul în măsură să clarifice situaţia este medicul stomatolog. În cele ce urmează vom prezenta cele mai frecvente mituri existente despre igiena orală:

Sângerările gingivale sunt normale. FALS!

Orice sângerare, a oricărei părţi a organismului este patologică. Sângerările gingivale ar trebui să îngrijoreze pacientul în aceeaşi măsură cum s-ar întâmpla dacă alt organ ar sângera.

Sângerarea gingiilor apare cel mai des din cauza acumulării de placă bacteriană, rezultatul unei igiene necorespunzătoare.

Alte cauze pentru sângerarea gingivale sunt constituite de lucrări protetice adaptate necorespunzator, carii ce interesează zona coletului dentar sau obturații deficitare ale unor astfel de carii.
Pentru a asigura un protocol corect şi complet de igienizare dentară, în urma periajului, pacientul trebuie să utilizeze şi mijloace adiţionale reprezentate de aţa dentară, duşul bucal şi apa de gură.

Placa bacteriană poate fi îndepărtată prin periaj. Neîndepărtată, componentele salivei o pot mineraliza şi transforma în tartru ce poate fi nîndepărtat doar prin efectuarea unui detartraj.

Aţa dentară este singura modalitate de a curăţa spaţiile dintre dinţi. FALS!

Aţa dentară este cea mai cunoscută metodă cu ajutorul căreia se poate îndepărta placa bacteriană ce rezidă în spaţiile interdentare însă nu este singură. Pe lângă aceasta, duşul bucal sau irigatorul bucal este un instrument ce nu ar trebui sa lipsească niciunuia dintre noi, acesta fiind chiar mai facil de folosit de cât ața dentară.
Astfel, cu ajutorul duşului bucal, resturile alimentare și placa bacteriană pot fi îndepărtate mai uşor şi
mai eficient, fără a există riscul de lezare a gingiei. O altă modalitate de îndepărtare a plăcii bacteriene interdentare este reprezentată de periuţele interdentare, fiecare pacient va alege, împreună cu medicul său stomatolog, variantele de igienizare a cavităţii orale care i se potrivesc. Acestea nu se exclud ci se completează.

Starea de sănătate orală cu nu este în relaţie directă cu sănătatea generală. FALS. 

Gura, fiind o cavitate ce comunică direct cu mediul extern, poate să fie o cale de pătrundere a patogenilor la nivelul organismului. De multe ori, simptomele unor boli generale se manifestă şi la nivelu oral (boli autoimune, infecţii virale). Studiile recente arată corelaţia dintre boala parodontală şi patologia cardiacă şi diabetul, acestea potenţându-se reciproc.

Pacientul este responsabil de sănătatea lui orală şi generală, la aceasta contribuind şi medicul stomatolog care poate să vină cu sfaturi şi soluţii în rezolvarea problemelor şi menţinerea unei stări de echilibru funcţional.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link