clinica stomatologica în Giurgiu

Cum îngrijim dinţii înainte de culcare?

[ad_1]

Cum avem grijă de dinţi înainte de culcare?

Îngrijirea dinţilor ar trebui să fie respectată şi efectuată atât în timpul zilei cât şi pe timpul nopţii.
Dacă peste zi, prin consumul şi masticaţia de alimente ma
i dure, cum sunt fructele şi legumele, creşte producţia de salivă iar particulele solide îndepărtează placa dentară, peste nopate lucrurile se schimbă puţin. Astfel, pe timpul nopţii cantitatea de salivă scade fiindcă glandele salivare nu mai sunt stimulate de către alimente să îşi secrete produsul în cavitatea orală.

In lipsa salivei, cu rol binecunoscut în protecţia împotriva cariilor, bacteriile se pot dezvolta şi pot să colonizeze suprafeţele dentare. De asemenea, igienizarea pe timpul nopţii nu este posibilă, de aceea este bine ca fiecare pacient să se asigure că efectuează o igienă riguroasă înainte de a se pune la somn, pentru a reduce riscul colonizării bacteriene. Ritualul de îngrijire al serii ar trebui să conţină următorii trei paşi:

Periajul – este deosebit de important, fiind principalul mijloc de a îndepătra alimentele şi placa bacteriană de la nivelul suprafeţelor dentare dar şi de pe gingii şi limbă. Periajul trebuie să se efectueze corespunzător, dinspre gingie spre dinte, cu mişcări verticale şi nu orizontale (cele orizontale cresc riscul de apariţie a retracţiilor gingivale). Este indicat ca periajul să dureze minim 2 minute, timp în care vor fi igienizate o parte cât mai mare din suprafeţele dentare.
De asemenea, există periuţe de dinţi speciale pentru limbă, ce îndepărtează depozitele de la nivelul acesteia.

Aţa dentară – este a doua etapă în ritualul de igienizare şi este cel mai important mijloc auxiliar de îngrijire a suprafeţelor dentare. S-a constatat ca un procent de 30% din suprafeţele dentare este reprezentat de spaţiile interdentare.
Acestea nu se pot igieniza eficient cu ajutorul periei de dinţi pentru că nu este concepută astfel încât să pătrundă în acele spaţii mici.
De aceea, sunt destul de dese cazurile în care cariile se dezvoltă interdentar şi sunt mascate de către suprafeţele dentare în primele stadii de evoluţie.
Se va folosi un fir de aţă dentară de aproximativ 20 cm care se va înfăşura în jurul degetelor mijlocii.
Aţa rămăsă neînfăşurată se va stabiliza între degetele arătătoare şi va folosi la curăţarea suprafeţelor interdentare.

Apa de gură – este al treilea mijloc utilizat în igienizarea suprafeţelor dentare şi are rolul de a preveni colonizarea bacteriană.
Dacă prin primele două mijloace se asigură îndepărtarea
microorganismelor, clătirea cu apă de gură are rol profilactic, de protecţie a suprafeţelor orale. Clătirea cu apă de gură de-a lungul zilei ajută, pe lângă cele menţionate mai sus şi la menţinerea unei respiraţii frumos mirositoare.

Uneori, din graba sau oboseală pacienţii tind să neglijeze acest ritual de igienizare înainte de culcare. Insă, aceste trei elemente au un rol foarte important în menţinerea sănătăţii orale şi nu ar trebui să fie neglijate. Orice abatere sau omiterea utilizării unuia dintre ele va duce la dezechilibru care va permite microorganismelor să se dezvolte şi să colonizeze suprafeţele dentare şi mucoasele orale.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link