[ad_1]
Cum să avem grijă de protezele dentare – igienizarea
O mare parte a populaţiei este purtătoare de lucrări protetice. Fie că este vorba despre proteze fixe, cimentate pe dinţii restanţi, mobilizabile, ce trebuie îndepărtate în fiecare zi pentru curăţare sau fie ca sunt fixe pe bonturi sau pe implanturi dentare, care imită cu succes dintii naturali, acestea au, fiecare, protocoale de igienizare ce trebuie respectate pentru a le asigura o durată de viaţă cât mai lungă la nivelul arcadelor dentare.
Chiar dacă pacientul este purtător de implant dentar sau proteză fixă, aceasta nu îl scuteşte de igienizarea minuţioasă a acesteia. În caz contrar pot să apara inflamaţiile gingivale, retracţiile, şi pierderea lucrărilor protetice.
Igienizarea lucrărilor protetice mobile trebuie să se desfăşoare astfel :
In primul rând se începe cu îndepărtarea acestora de la nivelul cavităţii orale.
Acest moment trebuie să se desfăşoare cu blândeţe pentru ca există riscul ca protezele să se fisureze sau chiar să se fractureze, în cazul manipulării brutale.
După fiecare masă, proteza mobilă trebuie să fie îndepărtată.
Aceasta se va clăti de resturile alimentare apoi se va spăla cu periuţă cu perii moi.
Este important, în cazul utilizării unei paste de dinţi ca aceasta să nu fie abrazivă.
O alternativă ar fi igienizarea protezei cu un săpun, un agent blând care nu distruge acrilatul.
De două ori pe săptămână este indicat să se utilizeze pastilele speciale de igienizat protezele dentare, care se dizolvă în apă şi înlătură eficient depunerile.
Pentru protezele dentare fixe, protocolul de igienizare este următorul :
Dinţii stâlpi, adică cei încă prezenţi pe arcadele dentare şi acoperiţi de coroane se vor peria precum dinţii naturali, de la gingie spre dinte, protocol completat de apa de gură şi aţa dentară.
Pentru dinţii absenţi şi înlocuiţi de lucrări protetice ce refac doar porţiunea coronară, există un tip de aţă dentară numită superfloss dar şi periuţe interdentare speciale care se inseră între gingie şi lucrare. Acestea au rolul de a curăţa spaţiul prezent şi de a menţine gingia în parametri corespunzători. Ideal in aceasa situatie este irigatorul bucal.
Periajul trebuie efectuat mereu dinspre gingie spre dinte, în acest mod eliminându-se riscul detaşării gingiei de pe lucrarea protetică. Duşul bucal poate să fie de un real ajutor atunci când vine vorba despre igienizarea protezelelor dar şi pentru dinţii naturali.
Purtătorii de implanturi trebuie să se prezinte anual la medicul stomatolog, pentru ca acesta să poată să evaluzeze starea implanturilor dar şi pentru igienizare.
De asemenea, controalele regulate bianuale în care se efectuează şi igienizarea arcadelor dentare nu trebuie amânate sau neglijate.
Durata minimă de supravieţuire la nivelul arcadelor dentare a protezelor fixe si mobilizabile este de 5 ani iar pentru implanturi 10 ani. Desigur, în cele mai multe cazuri, aceste perioade sunt orientative, pentru că în realitate, ucrările protetice au o durată de viaţă mai mare, mai ales dacă pacientul are grijă şi respectă cu stricteţe controalele la medicul stomatolog.
Fiecare tip de lucrare protetică necesită o îngrijire adecvată, specificată de către medicul stomatolog.
[ad_2]
Source link