clinica stomatologica în Giurgiu

Importanța fluorului

[ad_1]

Importanța fluorului

Fluorul este un mineral natural ce se găsește în scoarța Pământului, fiind al 13- lea cel mai abundent element ce se află la acest nivel. Fluorul poate fi găsit și în apă, în unele alimente, paste de dinți și ape de gură.

Fluorul are rolul de a controla apariția cariilor dentare precoce în mai multe moduri. Datorită legăturilor sale anticariogene și antimicrobiene, ionul fluorurat (F-) a fost utilizat pe scară largă în tratamentul cariilor dentare. În primul rând, florul are rolul de a opri procesul de demineralizare a dinților, cauzat de acidul ce se găsește în cavitatea bucală. În același timp, el ajută la remineralizarea leziunilor carioase, asfel smalțul va deveni mai rezistent la atacurile acide.

Un alt rol important al fluorului este acela că poate scădea cantitatea de acid produsă în placa bacteriană, prevenind astfel apartiția problemelor dentare.

Acumularea în smalț a fluorului se realizează atât în faza preeruptivă, unde captarea ionilor este maximă, cât și în faza posteruptivă a dinților.

Fluorul este benefic atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cu cât copiii sunt mai devreme expuși la fluor, cu atât este mai puțin probabil să dezvolte carii dentare.

Este important de știut că produsele cu concentrații reduse de fluor (paste de dinți, ape de gură) sunt pentru uz frecvent, pe când cele cu concentrații mari (geluri, lacuri) sunt pentru uz periodic, la recomandarea medicului dentist.

Înainte de a fi aplicată soluția florulată este necesară perierea dinților, după care medicul dentist va realiza o izolare cu rulouri de vată și uscarea suprafețelor dentare. Timp de 2- 4 minute soluția va acționa, după care clătirea este nerecomandată.

Indicații

Produsele de fluorizare locală sunt prescrise următoarelor persoane:

Copiilor de peste 6 ani și adulților cu un risc de carie mic spre mediu sau cu susceptibilitate crescută.

Pacienților cu aparat ortodontic,

Pentru a stopa demineralizarea și a iniția procesul de remineralizare la pacienți ce prezintă leziuni carioase necavitare

Fluorul este sigur în doze adecvate, dar dacă copiii folosesc acest mineral în exces, acesta poate provoca decolorări ale smalțului.

Acest dezavantaj apare mai ales atunci când copiii înghit pastă de dinți cu fluor, de aceea este important ca aceștia să fie supravegheați în timpul periajului de către un adult.

Majoritatea cazurile de fluoroză dentară nu cauzează durere și nu afectează sănătatea sau funcția dinților, însă afectează fizionomia prin apariția unor pete albe la nivelul suprafețelor dentare afectate. Alte efecte secundare mai rare ale fluroului sunt: fracturile osoase, fluoroza scheletală și chiar cancerul osos.

Caria dentară este o boală ce poate fi prevenită, fluorizarea fiind una dintre măsurile de profilaxie ce poate fi luată pentru a împiedica apariția sau dezvoltarea leziunilor carioase.

Există mai multe moduri de utilizare a fluorului, fiecare având o concentrația proprie recomandată, precum și o frecvența a utilizării și o schema de dozare.

Dacă sunt respectate indicațiile date de medicul dentist și nu se depășește doza recomandată de acesta, fluorul poate oferi o serie de avantaje atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link