clinica stomatologica în Giurgiu

Avulsia dentară

[ad_1]

Avulsia dentară

Avulsia dentară reprezintă deplasarea completă a dintelui din alveola dentară ca urmare a unei traume, fiind o urgență medicală.

Aceasta trebuie recunoscută și necesită o intervenție promptă pentru a minimiza efectele negative asupra dentiției pacientului.

În cazul unei traume ce determină avulsia unui dinte permanent trebuie să se acționeze rapid, în primele 20-40 minute dintele trebuie repoziționat în alveolă pentru un prognostic cât mai bun.

Dintele permanent căzut trebuie să fie clătit ușor cu soluție salină din abundență, cu grijă să nu se deterioreze suprafața rădăcinii care poate avea fibre și celule parodontale vii.

Odată ce dintele și cavitatea orală sunt curățate, se poate face o încercare de reimplantare în poziția inițială a dintelui în osul alveolar și care ulterior va fi menținut cu o atelă flexibila timp de două săptămâni.

Dacă este indicat, tratamentul de canal al dintelui avulsionat se va efectua la 7-10 zile de la reimplantare cu un medicament din hidroxid de calciu pentru o lună, după care se va finaliza tratamentul de canal cu un material compatibil.

Dacă dintele este temporar nu se recomandă reimplantarea acestuia, deoarece poate influența negativ creșterea dintelui permanent.

Medicul dentist va prescrie un antibiotic sistemic, și în plus, așa cum se recomandă în toate traumele dentare, o bună igienă orală cu apă de gură cu conținut de 0,12% clorhexidină de 2 ori pe zi timp de o săptămână, curățarea dinților cu o periuță cu filamente moi, o dietă ușoară și evitarea fumatului timp de mai multe zile, astfel oferindu-se condiții favorabile pentru regenerarea ligamentelor parodontale.

Plasarea dinților în vehicule de transport, cum ar fi șervețele și batiste, precum și în recipiente din sticlă sau carton, poate fi dăunător celulelor.

Se recomandă transportul în următoarele lichide: salivă, soluție salină fiziologică sau lapte.

Apa și gheața s-a demonstrat că afectează celulele rădăcinii dentare și, ca atare, dinții avulsionați nu ar trebui să fie niciodată depozitați în ele.

Este important, de asemenea, ca recipientul de sticlă sa aibă un capac bine fixat, pentru a se evita căderea dinților, încă o dată, pe podea, suferind astfel un nou traumatism.

În ciuda tratamentului efectuat, avulția dentară are un prognostic rezervat, cu 73-96% din dinții reimplantați pierduți în cele din urmă. Există trei factori principali care influențează în mod semnificativ soarta dintelui.

Aceștia includ:

  • Gradul de afectare a ligamentului parodontal în momentul vătămării
  • Condițiile de depozitare ale dintelui avulsionat
  • Durata pănă la reimplantare
Complicațiile după reimplantare sunt frecvente:
  • Resorbția asociată cu infectarea poate fi detectată mai devreme de 2 săptămâni după reimplantare.
  • Anchiloza, pe de altă parte, poate fi diagnosticată după 2 luni. De aceea sunt importante controalele periodice pentru verificarea succesului reimplantării.

Pentru a se evita astfel de accidente, este indicat sportivilor și persoanelor expuse unor riscuri ce pot conduce la avulsia dentară, să fie precaute si să poarte echipament de protecție, căsti și gutiere pentru dinți.

Cele mai afectate sunt persoanele care practică sporturi de contact, cum ar fi hockey, rugby, dar și baschetbaliștii.

În cazul în care, dintele se pierde definitiv, se recomandă implanturile dentare, însă acest tratament poate fi efectuat doar după creșterea completă a maxilarului/mandibulei.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link