clinica stomatologica în Giurgiu

Activităţile involuntare din timpul somnului – Bruxismul

[ad_1]

Activităţile involuntare din timpul somnului

Pe durata somnului creierul este în activitate şi există o serie de manifestări ce pot să apară.
Acestea se produc mai ales în preajma punctului de trezire iar aceste tipuri de manifestări sunt perfect normale. Fenomenele pot fi împărţite în mai multe categorii dintre care menţionăm:

Mişcarile oculare din timpul somnului – există pacienţi care adorm cu ochii întredeschişi sau care descriu mişcări ale globilor oculari în momentul în care pleoapele sunt închise. Aceste mişcări se produc in timpul ciclurilor de somn REM şi sunt naturale

Mişcări, sunete sau activităţi motorii care se produc în afar ciclurilor REM, de asemenea fiziologice.

Tulburările de somn se pot datora unor reflexe, în cazuri severe chiar violente, ce pot să lezeze persoana de lângă. Tulburările de comportament din timpul somnului pot să fie depistate mai ales de persoanele din vecinătate şi pot sa fie tratate medicamentos. Tipul de medicamente administrate în aceste situaţii sunt relaxantele musculare.

Mersul şi vorbitul în somn sunt o altă clasă de activităţi ce se pot produce în timpul somnului şi care pot să sperie persoana în cauză sau pe cele de lângă. Acestea pot să se producă cu o intensitate diferită, la intervalle rare sau, dimpotrivă, în fiecare seară. De multe ori pacientul se trezeşte în timp ce se deplasează prin casă sau în timp ce vorbeşte, de cele mai multe ori buversat.

Deşi sunt în timpul somnului, persoanele somnambule se comportă ca şi cum ar fi treze şi efectuează activităţi precum mersul la baie sau la bucătărie pentru a mânca ceva, îsi pot pregăti patul sau sa efectueze orice altă activitate pe care o desfăşoară în mod obişnuit.

O altă problemă des întâlnită şi care poate să se soldeze cu urmări nefaste asupra întregului organism se referă la bruxismul nocturn, din timpul somnului. Scrâşnitul din dinţi, cum este cunoscut în rândul pacienţilor, poate apărea atât ziua şi este legat mai ales de stresul cotidian, dar şi noaptea, în peste 80% din cazuri şi poate să fie declanşat din cauza activităţilor intense de pe parcursul zilei, a unor probleme dentare sau dintr-o tensiune permanentă musculară care nu dispare în timpul somnului. Pe lângă faptul că poate afecta dinţii, bruxismul poate fi deranjant pentru partenerul de somn.

Modalităţile prin care se poate trata bruxismul sunt variate şi variază în funcţie de gradul de alterare. O metodă bună de a identifica intensitatea acestui obicei este e a analiza dinţii şi a măsura gradul de uzură. Prin bruxism, smalţul dinţilor se deteriorează. Prima dată se va verifica dacă scrâşnirea sau încleştarea dinţilor este de natura musculară sau dentară.

Apoi, cel mai utilizat plan de tratament este prin confecţionarea de gutiere ce se menţin pe timpul nopţii, pentru a imprima mandibulei o poziţie corectă, pentru a împiedica dinţii să vina în contact direct şi pentru a ajuta la relaxarea musculară. De asemenea, relaxantele musculare şi antiinflamatoarele pot fi de ajutor în acest demers.

Tratamentul bruxismului şi al tulburărilor de pe timpul nopţii poate să fie de durată, de aceea este nevoie de răbdare şi de comunicare în tot acest proces.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link