clinica stomatologica în Giurgiu

Indicațiile extracției dentare

[ad_1]

Indicațiile extracției dentare

Principalul scop al medicilor stomatologi este să păstreze dinții pacienților vitali și sănătoși cât mai mult timp posibil.

Sunt, totuși, momente când extracția dentară nu poate fi evitată. Oricare ar fi motivul, extracția dinților este o procedură des întâlnită în cabinetele stomatologice.

Cât de complicată poate fi această operație depinde de locul în care dintele ce urmează a fi extras este situat în cavitatea orală, câte și cum sunt orientate rădăcinile sale.

De exemplu, un dinte frontal cu o singură rădăcină dreaptă este mai ușor de extras decât un molar cu mai multe rădăcini divergente si curbe.

Cea mai complicată extracție apare la nivelul măselei de minte, datorită poziționării ei, unde medicul dentist are o vizibilitate redusă, acces limitat, precum și datorită morfologiei radiculare a acesteia.

Va fi necesară incizia mucoasei și trepanarea osului pentru a extrage o măsea de minte inclusă.

Totuși, extracția dinților nu trebuie să fie de temut când este făcută de cineva cu experiență.

Rețineți că un dinte nu este fixat rigid în osul înconjurător, de fapt, este atașat de os printr-o rețea de fibre care formează ceea ce se numește ligamentul parodontal.

Prin manipularea atentă a dintelui, putem disloca aceste fibre și extrage dintele fără prea multe probleme.

Situațiile în care extracția dentară este indicată sunt următoarele:
  1. Trauma sau diverse afecțiuni dentare (cariile cu distrucții mari, chisturile radiculare, etc.) – În ambele situații, putem încerca să salvăm dintele în mai multe moduri.
    Dintele deteriorat ar putea avea nevoie de o coroană
    de acoperire, de un tratament de canal sau de ambele.
    Uneori nici aceste metode nu sunt suficiente pentru a menține funcționalitatea dintelui și nici pentru aspectul fizionomic al acestuia; în astfel de situații este mai bine ca dintele sa fie extras și înlocuit cu un implant dentar.
  2. Tratamentul ortodontic – dinții sunt uneori extrași atunci când sunt prea mulți pentru dimensiunile arcadelor dentare, situație cunoscută sub numele de aglomerare.
    După realizarea unui spațiu suficient prin extr
    acția unuia sau mai multor dinți, cei rămași pot fi aliniați corespunzător. Dinții cel mai frecvent îndepărtați din motive ortodontice sunt primii premolari, ce se află chiar lângă canini.
  3. Impactul măselelor de minte. Îndepărtarea timpurie a măselelor de minte ce se găsesc în poziții patologice poate preveni deteriorarea dinților, a oaselor, a țesuturilor gingivale, chiar și a nervilor și vaselor de sânge învecinate.
    Dacă al treilea molar se află într-o poziție nefirească, cel mai bine este să îl îndepărtați înainte ca rădăcinile sale să fie complet formate.
  4. Dinții temporari – dacă un dinte al copilului nu se află în poziția corectă, dintele permanent ce se află sub el ar putea să nu erupă în mod normal. În acest caz, înlăturarea dintelui de lapte ar putea preveni tratamentul ortodontic.

Este foarte important ca pacientul să fie conștient de importanța păstrării dinților permanenți cât mai mult timp posibil, acest lucru fiind ușor de obținut print-o igienă corectă și îndelungată, precum și prin vizitele la fiecare 6 luni la medicul dentist pentru prevenirea eventualelor probleme ce ar putea apărea.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link