clinica stomatologica în Giurgiu

Rolul igienistului dentar în cabinetul stomatologic

[ad_1]

Rolul igienistului dentar în cabinetul stomatologic

In majoritatea cabinetelor stomatologice, munca este împărţită pe specializări, astfel încât fiecare medic să se poată ocupa de partea sa.

In acest mod, medicii specialişti au posibilitatea de a se specializa într-un anumit domeniu.

Fiecare specialitate are un rol important în asigurarea unui tratament de calitate.

Orice mic pas omis încă de la inceputul tratamentului poate să ducă în final la un rezultat nefavorabil.

De aceea, această nouă structurare în care fiecare medic se ocupă doar de o mică parte a stomatolgoiei este benefică pentru creşterea performanţelor.

Igiena orală este foarte importantă, pentru de la lipsa acesteia decurg o serie de patologii şi probleme de la nivelul cavităţii orale.

De aceea, primul pas atunci când pacientul păşeşte într-un cabinet de medicină dentară este să i se facă o igienizare, înainte de oricare alte tratamente.

O curăţare în profuzime a dinţilor, realizată de către un igienist, va permite observarea în detaliu a structurii dentare, dar şi depistarea unor probleme care poate au scăpat primei inspecţii.

Igienizarea dentara si controlul periodic se realizeaza o data la 6 luni de catre igienist.
În cazul in care acesta descopera o afectiune, pacientul va fi trimis la o consultatie de specialitate.

Rolurile unui igienist pot fi descrise ca fiind următoarele :
  • Să se îngrijească de sănătatea cavităţii orale a pacientului. In primul rând, un igienist va avea grijă ca unităţile dentare să fie bine curăţate, lustruite, fără depuneri de placă sau tartru. Orice depozit bacterian poate să constituite începutul unei afecţiuni gingivale sau întreţinerea unui proces carios.
  • Un igienist trebuie să verifice statusul sănătăţii orale al pacientului, ceea ce însumează atât unităţile dentare cât şi ţesuturile moi din jur. analizarea aspectului, a texturii şi a culorii mucoaselor orale este vitală pentru depistarea oricăror anomalii.
  • Un igienist trebuie să efectueze la fiecare 6 luni, cel puţin, protocolul de detartraj şi periaj profesional. In acest mod, pot fi depistate timpuriu problele ale cavităţii orale iar pacientul referit către medici de specialitatea respectivă.
  • De asemenea, la finalul fiecărei vizite a pacientului, igienistul îi va oferi acestuia sfaturi necesare pentru o continuarea protocolului de igienizare corect acasă în vederea menţinerii unei sănătăţi orale corespunzătoare.

Rolul cheie al igienistului este de a asigura dar mai ales de a menţine sănătatea orală a pacientului.

Dinţii şi ţesuturile moi de susţinere funcţionează la capacitate maximă atunci când sunt sănătoase şi când nu sunt afectate de patologii. Igienistul este primul care ia contact cu pacientul, de aceea el trebuie să depisteze orice abatere de la normal.

Pe lângă rolurile menţionate mai sus, igienistul poate să realizeze şi alt fel de manopere precum anesteziile, radiografiile dentare dar şi sondajele parodontale, ultimele efectuate pentru a vedea nivelul inserţiei gingiei şi stadiul bolii parodontale.

Boala parodontală poate avansa rapid în lipsa unui tratament corespunzător şi a chiuretajelor şi controalelor efetctuate periodic, la fiecare 3 luni.

Pentru o dantură sănătoasă este important să respectaţi controalele periodice indicate de stomatolog precum şi regulile de igienă orală.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link