clinica stomatologica în Giurgiu

Sunt necesare sigilările dentare?

[ad_1]

Sunt necesare sigilările dentare?

Sigilarea dentară este o metodă de prevenire a formării proceselor carioase, mai ales la nivelul dinților cu relief dezvoltat, cum sunt molarii și premolarii.

Materialele utilizate pentru a realiza sigilarea dentară sunt reprezentate de rășinile compozite, de compomeri, sau de cimenturile glass-ionomer. Acestea pot fi transparente, opace sau colorate (roz, galben).

În general, sigilanții dentari se aplică de îndată ce dinții permanenți, în special molarii, cresc complet.
Sigilarea se realizează prin umplerea șanțurilor și fosetelor adânci, care se găsesc în mod normal pe suprafata oculzală (cea pe care mestecăm) a dinților, înainte de apariția oricărei leziuni carioase.
Protejarea molarilor de la început reduce foarte mult șansele ca aceștia să se carieze în viitorul apropiat.

Sigilările dentare se realizează în general în timpul copilariei, însă, aceastea pot fi utilizate și la adulți, dacă dinții ce urmează a fi sigilați nu prezintă procese carioase avansate sau dacă nu au deja obturații la nivelul acestora . Procedura de aplicare este identică indiferent de vârsta pacientului.

Această procedură este nedureroasă și durează doar câteva minute, iar după finalizarea acesteia nu există restricții în ceea ce privește consumul alimentelor.

Înainte ca sigilantul dentar să poată fi aplicat la nivelul șanturilor ocluzale, dintele necesită un periaj profesional cu paste abrazive realizat de către medicul dentist și, dacă este nevoie, un detartraj pentru a îndepărta eventualele depozite de tartru.
Dintele este apoi spălat și uscat înainte de aplicarea unei soluții acide. Această soluție mărește suprafața la nivel microscopic, astfel încât materialul utilizat pentru sigilarea dentară să poată adera cât mai bine la nivelul dintelui.
Apoi, după ce soluția se îndepărtează cu jetul de apă, materialul de sigilare se aplică direct în șanțurile și fosetele dintelui.
Urmează fotopolimerizarea acestuia, ce constă în aplicarea unei lumini albastre
(ultraviolet) cu ajutorul unui instrument special numit lampa fotopolimerizabila, la nivelul dintelui sigilat.
După toate aceste etape, dintele este pregătit să-și îndeplinească funcțiile fiziologice în continuare.

Sigilantul dentar, astfel aplicat, poate rezista câțiva ani atâta timp cât evitați exercitarea unei presiuni exagerate la nivelul acestuia, însă majoritatea se desprinde gradual, în timp. Odată desprins, sigilantul poate fi înlocuit cu ușurință cu unul nou.

Materialul de sigilare nu necesită tratament special după aplicarea acestuia. Asigurați-vă că continuați să vă periați dinții de două ori pe zi și că folosiți ața dentară în mod regulat.

Pentru o protecție suplimentară, puteți utiliza apa de gură cu fluor și fără alcool după perierea dinților.

În concluzie, sigilările dentare sunt benefice, acestea preveninând depunerea alimentelor în șanțurile și fosetele molarilor, de asemenea, un alt avantaj este faptul ca sunt greu de remarcat și sunt recomandate în special pentru copii care nu acordă un interes deosebit periajului dinților, mai ales celor din grupul lateral.

Prin aplicarea sigilantului dentar se previn numeroase probleme care se pot dezvolta din cauza unei carii dentare netratate.

Dacă cineva prezintă un risc scăzut de apariție a cariilor dentare, este posibil să nu aibă nevoie de sigilarea dentară.

Aici pot fi incluse persoanele cu o dietă bună și o igienă orală excepțională. De asemenea, unii oameni prezintă dinți fără un relief accentuat, cu șanțuri puțin adânci, astfel fragmentele alimentare nu se pot depozita la acest nivel.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link