clinica stomatologica în Giurgiu

Detartrajul și periajul profesional

[ad_1]

Fiecare pacient ar trebui să beneficieze măcar o data la șase luni de un protocol de igienizare complet, constând din detartraj și periaj profesional. Pacienții care fac parte din grupe de risc precum fumătorii sau cei cu predispoziție de a dezvolta boala parodontală ar trebui să practice această rutină mai des și anume la fiecare trei luni sau conform indicațiilor medicului curant.

Tartrul este un conglomerat de particule din cavitatea orală care însă s-au calcifiat și au constituit in depozite dure, aderente de suprafața dentară, în special în regiunea coletului, adică în regiunea de întâlnire dintre dinte și gingie.

Tartrul, odată prezent în cavitatea orală, prin forța mecanică împinge, insidios, gingia spre rădăcina dintelui, în acest mod expunându-se o mare parte din coroana dentară, cu apariția, în timp, a mobilității dentare

In cabinetele stomatologice, de regulă, detartrajul se practică cu instrumente piezotronice.

Utilizarea apei de gură și a aței dentare precum si a irigatorului bucal în completarea unui protocol corect de periaj dentar scad gradul de formare a tartrului dentar.

Detartrajul este o manoperă pe care unii pacienți o pot considera dureroasă prin prisma faptului că poate să apară o sensibilitate mai ales la nivelul dinților frontali inferiori.

Această jenă dureroasă poate însă să fie abolită prin efectuarea unei anestezii locale.

După indepărarea tartrului supragingival se continuă cu îndepărtarea tartrului subgingival și apoi cu un periaj profesional.

Avertizare!

Există unele inconveniente în urma detartrajului de care pacienții trebuie să țină cont:

       Senbilitatea dentarădinții care au fost acoperiți de depozite de tartru vor fi mai senbili, câteva zile, după efecturea detartrajului.

In această perioadă, gingia va acoperi o mare parte din spațiile rămase goale interdentar și, în urma acestui proces, sensibilitatea se va estompa.

Sensibilitatea se accentuează mai ales în urma contactului cu alimente dulci, reci sau foarte calde.

Contactul cu alimente de temperaturi extreme sau dulci trebuie evitat în primele zile dupa detratraj.

       Alimentele ce trebuie evitate, pe lângă cele de temperaturi extreme sunt cele lipicioase ce pot să rămână cantonate între dinți.

Migdalele, nucile sau orice alte semințe pot să contribuie la lezarea giniei și întârzierea vindecării acesteia.

Fructele confiate, prin caracterul lipicios, aderent, pot să augmenteze durerea dentară dar constituie și mari dușmani ai sănătății orale, datorită faptului că sunt cariogene, adică pot să producă demineralizări de smalț și aparția cariilor.

Băuturile acide precum vinul sau sucurile de fructe pot să constituie agresori ai gingiei, mai ales atunci când țesuturile moi sunt sensibile.

Pentru mulți pacienți detartrajul este un proces destul de deranjant datorită sensibilității dar și a volumuliui crescut de apă cu care se lucrează.

Un detatraj efectuat regulat si riguros va aduce beneficii mari și va previni gingivita, care este precursorul bolii pardontale, o patologie nedureroasă, silențioasă care are însă ca final pierderea dinților.

De aceea, controalele la medicul stomatolog trebuie respectate cu strictețe, pentru a depista afecțiuni în stare incipientă și pentru a beneficia de un tratament eficient, atraumatic și cu costuri reduse.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link