[ad_1]
Diastema se referă la un spațiu ce se formează între incisivii centrali. Acest spațiu poate apărea atât la adulți cât și la copii, însă la cei din urmă decalajele pot dispărea odată cu apariția dinților permanenți.
Diastema nu constituie vreun risc, însă pacienții preferă să închidă acest spațiu din rațiuni estetice sau din cauză problemelor în vorbire.
Etiologia diastemei poate fi atribuită factorilor ereditari și de dezvoltare. Deși determinanții ereditari joacă un rol major în apariția diastemelor, nu se poate face nimic pentru a le putea preveni. Majoritatea celelorlalte cauze ale formării diastemelor pot fi prevenite.
Factorii anatomici, cum ar fi pozițiile atipice ale frenului, pot, de asemenea, să contribuie la formarea diastemei.
Prezența fibrelor musculare ale frenului pe creasta alveolară influențează direcția erupției dentare și menține separarea dinților adiacenți după erupție.
De asemenea, pentru a preveni apariția diastemei este indicat copiilor să nu sugă degetul, acest factor putând duce la modificări ale dezvoltării normale a dinților.
O altă cauză a dezvoltării diastemei poate fi dată de reflexele incorecte de înghițire. În loc să se poziționeze limba pe palatul dur în timp ce înghițiți, limba poate împinge dinții de la nivel frontal. Acest lucru poate părea un reflex inofensiv, dar prea multă presiune asupra dinților poate cauza apariția unui spațiu.
Tratamentul diastemei variază și necesită un diagnostic corect al etiologiei sale și o intervenție timpurie relevantă pentru etiologia specifică.
Diagnosticele corecte includ examinările radiologice și clinice.
• În general, nu se efectuează nici un tratament dacă diastema este fiziologică/tranzitorie, deoarece se închide spontan după erupția caninilor maxilari permanenți.
Corecția spontană a diastemei în copilariei este cel mai probabil să se producă atunci când lățimea sa nu este mai mare de 2 mm.
• Cauzele patologice precum dinții supranumerari, anomaliile țesuturilor moi pot fi îndepărtate chirurgical și spațiile sunt închise ortodontic.
Abordarea estetică: Majoritatea pacienților optează pentru acest timp de tratament, având în vedere că în ziua de astăzi există o cerere mare pentru estetica dentara cu proceduri minim invazive.
Dimensiunea diastemei va avea un efect asupra alegerii materialului pentru a obține rezultatele dorite.
Atunci când dinții sunt în alinierea corectă ortodontică, nu este necesară pregătirea structurii dintelui. Rășina compozită este un material ideal pentru restabilirea închiderii diastemelor. Este un material durabil și imita structura dintelui natural. Este o alternativă conservatoare la o restaurare indirectă.
De asemenea, diastema poate fi tratată prin intermediul fațetelor dentare sau a coroanelor ceramice.
Atunci când este necesară o închidere a spațiului mai mare, este indicată vizita la medicul ortodont pentru a obține un rezultat mai estetic.
Aparatul dentar este un tratament destul de des întâlnit pentru diastemă. Acesta acționeaza prin intermediul unor brackeți și sârme care se plasează pe dinți și care vor acționa anumite forțe capabile să apropie dinții corectând astel diastema.
În concluzie, diastema poate fi relativ ușor de corectat prin diverse proceduri stomatologice care pot obține rezultatul dorit de pacient. Cel mai bun tratament este, însă prevenția, în cazul diastemelor care se formează în urma unor factori independenți de cel ereditar.
[ad_2]
Source link