[ad_1]
Multe persoane se confruntă cu o sensibilitate imediată a dinților la anumiți stimuli, cauzele acestei sensibilități fiind numeroase, necesitând de cele mai multe ori un consult stomatologic.
Dieta. Consumul de alimente acide sau prea tari vă poate afecta dinții. Sucurile acidulate și citricele pot contribui la sensibilitatea dinților.
Periaj intempestiv (dur). Folosirea unei periuțe de dinți cu perii tari și tendința de a efectua un periaj agresiv, dur, cu forță, poate sensibiliza dinții, afectând în acelși timp și gingia. Un periaj agresiv nu înseamnă o curățare mai eficientă.
Albirea dinților. Sensibilitatea poate fi un efect secundar temporar al unui tratament de albire, dar poate rezulta și din utilizarea frecventă a produselor de albire. Puteți ajuta la reducerea riscului de sensibilitate a dinților prin colaborarea cu medicul dentist și respectarea instrucțiunilor producătorului privind orice produs de albire.
Cariile. Acestea nu trebuie să fie întinse în suprafață, este suficient să expună dentina pentru a provoca sensibiliate. De aceea, este important să acordăm atenție cariilor și să le tratăm din timp pentru a nu se ajunge la astfel de situații.
Afectarea gingiilor. Abraziunea apărută în urma periajului, operația de reducere a pungilor parodontale, pregătirea pentru o coroană, folosirea excesivă a aței dentare și afecțiunile gingivale pot duce la sensibilitatea dentară. Gingia se retrage, de asemenea, odată cu vârsta, ceea ce poate crește și mai mult sensibilitatea.
Dinte fracturat. Dacă senzație de sensibilitate apare atunci când mușcați, poate indica un dinte crăpat. Acest lucru necesită un control stomatologic cât mai rapid.
Tratamente dentare recente. Este posibil să aveți o sensibilitate temporară după ce ați fost supus unei proceduri stomatologice. Acest lucru ar trebui să se îmbunătățească în termen de câteva săptămâni, dar dacă această problemă persistă, anunțați medicul dentist.
Tulburări alimentare sau digestive. Vărsăturile frecvente asociate cu bulimia duc la apariția substanțelor acide de la nivelul stomacului în cavitatea orală, afectând astfel structura smalțului, dezgolind dentina.
Infecție a sinusurilor. O infecție sinusală poate cauza o sensibilitate dinților aflați în contact cu acestea din cauza presiunii și inflamației sinusurilor.
Sarcina. Sarcina nu cauzează direct sensibilitatea dinților, dar modificările hormonale pot afecta gingiile dvs., ceea ce ar putea duce la unele senzații de disconfort sau durere.
Vremea rece. Aerul rece care intră în contact cu dinții poate declanșa o sensibilitate. Adesea, medicul dentist testează sensibilitatea anumitor dinți prin folosirea spary-ului de aer la nivelul suprafeței acestora.
Stresul. Stresul poate duce la deteriorarea smalțului dacă aveți obiceiul să scrâșniți din dinți, ceea ce, la rândul său, poate provoca sensibilitate dinților. Deoarece aceast obicei, numit bruxism, apare adesea când dormiți, poate fi greu de indentificat. Dinții abrazați astfel pot provoca multe probleme, de la cele dentare la dureri de cap si tulburari auditive.
Este esențial să vă adresați medicului dumneavostră dentist atunci când întâmpinați o astfel de sensibilitate bruscă, pentru a indentifica cauza și a realiza un plan de tratament care să împiedice reapariția acestei sensibilități. Ignorarea acestei probleme poate duce la complicații care vor fi mult mai greu de stopat și de tratat, implicând, de asemenea, și un cost mai ridicat al tratamentului.
[ad_2]
Source link