clinica stomatologica în Giurgiu

Diabetul și cavitatea orală

[ad_1]

Diabetul afectează capacitatea corpului de a prelucra zahărul. Toată mâncarea pe care o consumam este transformată în compuși și folosită pentru energie.

În diabetul de tip I, organismul nu produce suficientă insulină, un hormon care transportă zahărul din sângele dvs. către celulele care au nevoie de energie.

În diabetul de tip II, organismul nu mai răspunde la insulină. Ambele cazuri determină un nivel ridicat de zahăr în sânge, care poate cauza probleme la nivelul ochilor, rinichilor, inimii și altor părți ale corpului.

Diabetul vă supune unor riscuri și pentru problemele dentare, deoarece acesta scade capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor din cavitatea orală, dinții dumneavoastră fiind mai predispuși la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale.

În cazul în care diabetul este lăsat netratat, poate avea efecte negative asupra cavității orale în felul următor:

Este posibil să aveți un flux salivar mai scăzut, ceea ce poate duce la xerostomie sau gură uscată (xerostomia poate fi cauzată și de anumite medicamente). Deoarece saliva vă protejează dinții vă puteți confrunta cu o predispoziție mai mare spre cariile dentare.

Gingiile pot fi inflamate și pot sângera des.

Este posibil să întâmpinați probleme la perceperea gustului mâncării.

Este posibil ca rănile să se vindece mai greu, ceea ce va constitui o problemă după efectuarea operațiilor chirurgicale dentare.

Sensibilitatea mai mare la infecțile cavității bucale, cum este candidoza orală care se manifestă prin apariția de pete albe și galbene la nivelul limbii.

Pentru copiii cu diabet, dinții pot erupe precoce.

Boala gingiilor este cea mai frecventă problemă de sănătate orală în rândul persoanelor cu diabet. Prima etapă a bolii gingivale se numește gingivită. Simptomele care apar în cadrul acesteia sunt: sângerarea gingiilor, înroșirea lor, precum și apariția durerii. Bacteriile se hrănesc cu zahăr, transformându-l în acid care dăunează dinților. Un diabet necontrolat înseamnă mai mult zahăr în saliva dvs., ceea ce duce la proliferarea bacteriilor în cavitatea bucală.

Dacă este lăsată netratată, gingivita se poate transforma în parodontită, un tip mai grav de boală a gingiilor care erodează osul și țesuturile care susțin dinții. În cel mai rău caz, parodontita poate duce la pierderea prematură a dinților.

Muncind în echipă cu medicul dumneavoastră dentist, pentru o îngrijire cât mai bună a stării dvs. de sănătate, vă puteți păstra un zâmbet sănătos și puteți încetini progresia diabetului. Câteva lucruri legate de sănătatea orală pe care le puteți face pentru o stare de bine optimă sunt:

Controlați-vă nivelul glicemiei. Utilizați medicamentele prescrise pentru diabetul pe care-l aveți, conform indicațiilor, adoptați o dietă mai sănătoasă și nu ignorați cele 30 de minute de mișcare recomandate pe zi. Un bun control al zahărului din sânge va ajuta organismul să lupte împotriva oricăror infecții bacteriene sau fungice din cavitatea orală și va ajuta la ameliorarea xerostomiei cauzate de diabet.

Evitați fumatul.

Dacă purtați orice tip de proteză, curățați-o în fiecare zi.

Asigurați-vă că periați dinții de două ori pe zi cu o periuță cu perii moi și utilizați ața dentară

Prezentați-vă la medicul stomatolog pentru controalele periodice.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link