[ad_1]
Tratamentul endotontic este un tratament ce se realizează la nivelul canalelor radiculare ale dinților. Acesta constă în îndepărtarea pulpei dentare și a nervilor cu scopul eliminării infecției. Pulpa este un țesut sensibil care asigură oxigen, nutrienți și senzațiile dintelui. Aceasta se găsește atât în camera pulpară, cât și la nivelul canalelor radiculare, până la nivelul apexului.
Procedura se realizează, de-obicei, în mai multe ședințe, în funcție de graviditatea infecției.
Mulți pacienți consideră acest tratament unul dureros, însă dacă se utilizează anestezia locală, durerea este puțin probabil să apară în timpul tratamentului.
Dintele poate avea o oarecare sensibilitate câteva zile după tratamentul efectuat, în aceste situații medicul putând prescrie anumite medicamente împotriva durerii.
Simptome
Manifestarile unei infecții la nivelul pulpei constau în dureri în timpul masticației, la consumul băuturile sau alimentele calde sau reci. În timp, aceste dureri dispar, o dată cu necroza pulpei dentare.
Tratament
Etapele care sunt necesar a fi parcurse pentru a îndepărta pulpa dentară sunt următoarele:
– Realizarea căii de acces și curățarea canalelor – se realizează cu acele endodontice, acestea permițând pătrunderea, prin orificiile create de medicul dentist în dinte, la nivelul canalelor radiculare. Acestea se spală cu anumite substanțe și se aplică un tratament pentru câteva zile în caz că este necesar.
– A doua etapă constă în închiderea canalelor cu o pastă specială. Astfel, dintele tratat nu mai poate manifesta dureri.
– În ultima etapă a tratamentului dintele afectat va fi restaurat, ținându-se cont de morfologia acestuia, cu ajutorul materialelor compozite sau a coroanelor, în caz că distrucția este prea mare.
Un dinte tratat nu va mai fi la fel de rezistent ca la început, ci va fi mai fragil, necesitând o atenție deosebită, atât din partea medicului dentist, cât și a pacientului.
Tratamentul de canal este efectuat în principal la persoanele care au prezentat carii profunde, acestea extinzându-se până la nivel pulpar, provocând astfel dureri și infecții bacteriene. Dacă nu se intervine, bacteriile pot penetra și ajunge apical, unde pot distruge osul înconjurător, ducând la mobilitatea dintelui.
O altă situație unde este necesar un tratament endodontic este atunci când apar cariile secundare profunde sub o obturațe deja existentă.
Complicatii
Ca orice altă procedură, pot apărea unele complicații, precum:
– Curățarea incompletă a canelelor radiculare de către medicul dentist, astfel infecția poate reapărea
– Dacă medicul stomatolog omite să curețe și să închidă vreun canal, atunci bacteriile de pe acel canal pot continua să înainteze și să pericliteze integritatea dintelui
– Accidental, acele sau instrumentele cu care se lucrează se pot rupe la nivelul canalului, fiind necesară apoi o nouă intervenție pentru a îndepărta obiectul străin.
Pentru a preveni necesitatea unui asemenea tratament, este importantă acordarea unei atenții deosebite igienei orale, prin perieri ale dinților de 2 ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor și folosirea aței dentare si a irigatorului bucal.
De asemenea, vizitele regulate la dentist pot preîntâmpina cariile să se extindă și să producă infecții bacteriene.
Medicul poate interveni precoce atunci când depistează zone carioase, tratându-le înainte ca acestea să avanseze spre pulpa dentară și să cauzeze dureri.
[ad_2]
Source link