clinica stomatologica în Giurgiu

Tatuajul amalgamic

[ad_1]

Tatuajul amalgamic este o zonă localizată de pigmentare albastră, gri sau neagră cauzată de amalgamul care a fost încorporat în țesuturile orale în timpul procedurilor dentare. Amalgamul este un material obișnuit utilizat pentru obturațiile dentare și conține argint, staniu, mercur și alte metale. Tatuajele cu amalgam sunt localizate cel mai frecvent pe mucoasa bucală, gingie și creasta alveolară, de obicei sub formă de macule plate, de la câțiva milimetri până la zone mai mari, mai difuze ale pigmentării.

Tatuajul amalgamic poate fi confundat cu un melanom, de aceea, este important să realizăm un diagnostic diferențial corect.

În timp ce tatuajele amalgamice apar oarecum frecvent, melanoamele sunt mai rare. Cu toate acestea, melanomele sunt o afecțiune gravă care necesită un tratament rapid. Un tatuaj amalgamic apare, de obicei, aproape de o obturație recent efectuată, dar poate apărea și la nivelul mucoasei obrajilor sau la nivelul palatului dur sau moale.

Acestea tind să apară în zilele sau săptămânile următoare unei proceduri stomatologice, dar poate trece și un timp mai îndelungat până la observarea acestora. Tatuajele cu amalgam nu provoacă niciun simptom, mucoasa nu este tumefiată sau dureroasă. De asemenea, acestea nu sângerează și nu cresc în timp.

Melanoamele orale maligne sunt un tip rar de cancer, reprezentând mai puțin de 8% din totalul tuturor melanomelor canceroase. Deși de multe ori nu provoacă niciun simptom, acestea pot crește, sângera și, în cele din urmă, pot deveni dureroase.

Lăsate netratate, melanomele se răspândesc mai agresiv decât alte tipuri de cancer. Dacă observați o pată de culoare închisă la nivelul cavității bucale, însă nu ați efectuat nicio lucrare dentară recentă, faceți o programare la medicul dentist, care va stabili un diagnostic corect.

Dentistul dumneavoastră poate reduce șansele ca un tatuaj amalgamic să se formeze. Un mod simplu de a preveni este prin folosirea unei digi în timpul procedurilor dentare.

O digă este o bucată plată de latex care izolează dinții pe care se lucrează de restul gurii. Folosirea acestei protecții din cauciuc nu garantează însă că nu va apărea un tatuaj de amalgam, dar limitează pe cât posibil acest efect.

Dacă dumneavoastră sau stomatologul dvs. descoperiți o mică zonă cenușie sau albastră la nivelul cavității orale, este recomandat să realizați o radiografie dentară și să o revizuiți pentru a căuta particule metalice. Zona descoperită va fi urmărită în timp.

Dacă aceasta devine mai mare sau își schimbă culoarea, trebuie efectuată o biopsie. Dacă biopsia prezintă celule precanceroase sau canceroase, va fi nevoie de o altă intervenție pentru a elimina întreaga zonă.

Dacă se dovedește a fi un tatuaj amalgamic, nu este necesar un tratament suplimentar. Cu toate acestea, poate doriți să-l eliminați dacă este situat într-o zonă vizibilă și creează complexe din punct de vedere estetic.

Procedura de eliminare folosește un laser pentru a spulbera particulele de metal și pentru a îndepărta tatuajul.

Celulele din corpul dvs. vor putea prelua aceste particule, urmând a fi distruse sau eliminate prin piele. Adresați-vă medicului dumneavoastră stomatolog dacă doriți această eliminarea chirurgicală a tatuajului din motive cosmetice.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link