clinica stomatologica în Giurgiu

Calculii salivari

[ad_1]

Calculii salivari, calculi ai ductelor salivare sau sialolitiaza, toți acești termeni definesc mici mase de cristale mineralizate care se formează la nivelul glandelor salivare sau al ductelor acestora, blocând astfel trecerea salivei în cavitatea bucală.

Sialolitiaza apare atunci când substanțele chimice din salivă se acumulează în duct sau glandă. Nu se cunoaște cauza exactă a formării acestor calculi, dar există o serie de factori care pot favoriza apariția lor, factori legați de producția salivară diminuată și/ sau saliva cu o vâscozitate ridicată:

  • deshidratarea,
  • alimentația precară,
  • utilizarea anumitor medicamente, inclusiv unele antihistaminice, medicamente pentru tensiune arterială, medicamente psihiatrice și pentru controlul vezicii urinare,
  • traumele ale glandelor salivare.

Calculii salivari nu provoacă de obicei simptome atunci când se formează și, uneori, pot să dispară singuri. Aceștia pot varia ca mărime, dar de obicei sunt duri și albi. Calculii de dimensiuni mai mari pot bloca fluxul de salivă, iar acest blocaj poate determina acumularea salivei posterior de calcul, ceea ce poate duce la durere și tumefacție.

Simptomele comune ale glandelor salivare blocate includ:

  • o umflătură dureroasă sau inflamată sub limbă
  • durere sau tumefacție sub maxilar sau urechi

durere care crește în timpul meselor. Deoarece saliva ajută la formarea bolului alimentar, aceasta se secretă în cantități mai mari atunci când mancăm. În momentul când aceasta nu poate ajunge în cavitatea bucală datorită unui calcul, apare durerea.

  • dificultăți în a deschide gura

Infecțiile bacteriene pot apărea atunci când glandele salivare acumulează, în exces, saliva produsă. Semnele unei infecții includ febră, un gust neplăcut în gură și roșeața zonei afectate.

De cele mai multe ori, calculii salivari pot fi îndepărtați acasă, urmărind indicațiile medicului dentist, care va efectuat în prealabil o consulatație. Aceste indicații includ:

Sugeți dropsuri cu lămâie fără zahăr. Această acțiune poate crește fluxul de salivă, ceea ce poate ajuta la dislocarea pietrei.

Beți multe lichide. Aportul regulat de lichide ajută la menținerea cavității bucale hidratate și poate crește fluxul de salivă.

Masaj blând – masarea ușoară a zonei afectate poate ameliora durerea și poate încuraja calculul să treacă prin ductul salivar.

Medicamente. Unele medicamente, cum ar fi ibuprofenul și acetaminofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii.

Calculii salivari pot provoca uneori infecții sau abcese, astfel încât persoanele care nu reușesc să îndepărteze acești calculi acasă, ar trebui să solicite ajutorul unui medic.

Pentru calculi mai mari, mai greu de îndepărtat, medicii fac de obicei o incizie mică în zona respectivă pentru a îndepărta calculul.

În ultimul timp, se utilizeaza din ce în ce mai mult de către medicii o tehnică mai nouă și mai puțin invazivă numită sialendoscopie pentru a elimina calculii glandelor salivare.

Dezvoltată și utilizată cu succes în Europa timp de un deceniu, sialendoscopia folosește obiective minuscule luminate, introduse în deschiderea glandei la nivelul cavității bucale pentru a vizualiza sistemul canalului salivar și localizarea calculului.

Apoi, folosind micro-instrumente, chirurgul poate îndepărta calculul salivar pentru a ușura blocajul. Procedura se efectuează sub anestezie generală locală, ceea ce permite pacientului să meargă acasă în aceeași zi.

 

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link