clinica stomatologica în Giurgiu

Știați că…?

[ad_1]

Ne ajută să mestecăm, să zâmbim și să vorbim, dar câte lucruri știm cu adevărat despre dinții noștri?

Iată câteva curiozități care fac dinții atât de remarcabili:

Oamenii aveau grijă de igienă lor orală încă din cele mai vechi timpuri. Știați că primele periuțe de dinți au fost de fapt crenguțe pe care strămoșii noștri le mestecau, folosind capetele spălate pentru a-și curăța dinții? În jurul anilor 5.000 î.H., egiptenii au folosit coji de ouă zdrobite și copite de animale măcinate pentru a curăța și lustrui dinții. Până în anii 1700, un inventator britanic adaptase un design văzut prima dată în China – utilizând un mâner osos cu peri de mistreț introduse în găuri mici și fixate cu sârmă. Perii din ziua de astăzi, fabricați din nailon au sosit la sfârșitul anilor 1930, iar prima periuță electrică de dinti a fost introdusă în 1954.

De asemena, știați că setul de dinți al fiecărei persoane este unic precum amprentele lor. Chiar și gemenii nu au exact același set de dinți. Amprentele de la nivelul limbii sunt si ele unice.

Indiferent dacă vorbim despre cei 20 de „dinți de lapte” care ne servesc în copilărie sau cei 32 de dinți permanenți pe care îi avem ulterior, nu există doi dinți care au exact aceeași formă și dimensiune. Fiecare dinte din cavitatea orală are propriul profil unic, iar dinții variază foarte mult de la o persoană la alta. Deci zâmbetul tău este într-adevăr un adevărat semn al individualității tale!

În plus, cu ajutorul dinților putem preciza vârsta unei persoane, dacă consumă anumite alimente și băuturi, precum și în ce perioadă a trăit. Toate aceste informații sunt de un real ajutor, mai ales atunci când se descoperă doar dinții unei persoane, aceștia ajutând la identificarea ei.
De asemenea, dinții noștri poartă indicii semnificative despre sănătatea noastră generală, inclusiv perioadele de stres sau de boala pe care le-am suportat. Pe scurt, dinții sunt o înregistrare durabilă a istoriei noastre personale.

În momentul nașterii, deja avem coroanele primilor 20 de dinți la locul lor sub gingii, așteptând momentul potrivit pentru a erupe – începând de la vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni. De-a lungul copilăriei, coroanele și rădăcinile dinților adulți se formează deja sub acești dinți temporari, așteptând până va fi timpul să înceapă să-și facă loc în cavitatea orală.

Iar în incheiere mai adăgăm scurte curiozități, pentru a observa cât de fascinant este corpul nostru:

Pe parcursul întregii vieți, se produc în jur de 21.000 de litri de salivă.

Copilul râde, în medie, de 400 de ori pe zi, în timp ce un adult de doar 15 ori pe zi

O persoană obișnuită petrece în jur de 38 de zile doar să se spele pe dinți.

Gura unui melc este la fel de mică precup capul unui ac, dar poate conține până la 25.000 de dinți.

A doua cea mai frecventă boală din lume după răceala comună este caria dentară.

Smalțul dinților este cea mai puternică structură de la nivelul corpului nostru.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link