clinica stomatologica în Giurgiu

Anestezia topică

[ad_1]

Utilizarea anestezicelor locale aplicate topic reprezintă o componentă esențială a administrării atraumatice a anesteziei locale intraorale.

Fie că sunt utilizate singure sau în combinație cu un anestezic local, agenții topici au multe aplicații și sunt opțiuni importante în strategiile actuale de control al durerii.

Beneficiile anesteziei topice includ:

– Minimizarea anxietății pacientului

– Gestionarea disconfortului creat de injectarea anesteziei locale

– Poate scădea necesitatea utilizării anesteziei injectabile

– Micșorează durerile provocate de scrâșnitul dinților, aparatul dentar

– Scăderea reflexului de vomă în cazurile în care este necesară luarea unei amprente dentare sau în cazul aplicării gelurilor cu fluor

– Minimizarea disconfortului în timpul evaluării parodontale, planării rădiculare sau în cazul îndepărtării firelor de sutură

– Amelioreaza durerea datorată osteitei alveolare în cazurile de extracție a dinților

– Scăderea disconfortului în timpul realizării radiografiei dentare

– Scăderea durerii în procedurile limitate la mucoasa superficială

– Scăderea disconfortului în timpul plasării firelor de retracție gingivală și a digăi dentare

Anestezicele topice convenționale nu sunt capabile să pătrundă sub mucoasă, dar pot să difuzeze prin intermediul mucoaselor. Se aplică pe suprafața pe care o dorim anesteziată pentru a avea efect asupra terminațiile nervoase terminale (2-3 mm).

Durata unei anestezii topice este în medie de 10-15 minute, dar uneori poate dura și 45-60 de minute. Acesta se aplică la nivelul mucoasei, fie prin pulverizare, fie prin batijonare, în cazul anesteziei pe bază de pastă.

Concentrația unui anestezic local aplicat topic este de obicei mai mare decât același anestezic local administrat prin injectare. Concentrația mai mare facilitează difuzarea medicamentului prin membrana mucoasă.

O concentrație mai mare crește, de asemenea, riscul de toxicitate, atât la nivelul țesuturilor, cât și sistemic.

Deoarece anestezicele topice nu conțin vasoconstrictoare, iar anestezicele locale sunt vasodilatatoare, absorbția vasculară a unor anestezice topice este rapidă, iar nivelurile în sânge pot ajunge rapid la cele obținute prin administrarea IV directă.

O varietate de agenți anestezici sunt disponibili astăzi pentru utilizare. Majoritatea conțin benzocaină, care este un ester.

Probabilitatea apariției de reacții alergice la esteri este semnificativ mai mare decât cea pentru amide; cu toate acestea, deoarece benzocaina nu este absorbită sistemic, de obicei, reacțiile alergice sunt localizate la nivelul locului de aplicare.

Dintre amide, doar lidocaina are activitate anestezică topică în concentrații acceptabile clinic.

Reacțiile alergice sunt rare și, de obicei, ușoare, dar au fost raportate și câteva reacții severe.

O reacție alergică ușoară poate include inflmarea și umflarea zone respective cu prurit și senzație de arsură. Unele reacții alergice pot apărea chiar și la două zile după administrarea anestezicului.

În cazul toxicității rezultată din administrarea unei cantității crescute de anestezic, simptomele pot include:

Vedere încețoșată

Nervozitate sau neliniște

Amețeli sau senzație de leșin

Dureri de cap

Tinitus ( țiuituri în urechi)

Tremurături

Stare de somnolență

Dificultăți în respirație

Crize convulsive (reacție mai severă)

Bătăi neregulate ale inimii

Înaintea utilizării oricărui tip de anestezic, medicul dentist ar trebui să întrebe pacienții despre alergii la esteri, amide sau orice altă substanță din compoziția anestezicului. Înțelegând aceste aspecte ale anestezicelor topice dentare, medicii stomatologici pot contribui la eficientizarea procedurilor stomatologice în timp ce minimizează reacțiile adverse, oferindu-le pacienților o experiență plăcută în cursul tratamentului.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link