clinica stomatologica în Giurgiu

Glosodinia

[ad_1]

Glosodinia sau sindromul “gurii care arde” este termenul medical folosit pentru a descrie senzația de arsură continuă (cronică) sau recurentă la nivelul cavității bucale, fără o cauză evidentă. Acest disconfort poate afecta limba, gingiile, buzele, interiorul obrajilor, bolta palatină sau alte zone ale cavității bucale. Senzația de arsura poate fi una severă, afectând întreaga gură.

Această senzație se obține atunci când există schimbări în modul în care nervii responsabili de diferite senzații de la nivelul cavității bucale vă transmit mesaje către creier – de exemplu, despre gust și temperatură. Când creierul dvs. nu înțelege corect aceste mesaje, poate provoca durere sau arsură. Deși unele părți ale gurii s-ar putea simți arzând, nu vor fi fierbinți la atingere. De asemenea, este posibil să nu observați nicio durere sau roșeață în zonele afectate.

În prezent, încă se încearcă descoperirea cauzei care duce la acest sindrom.

 Cele considerate a fi posibile sunt:
  • Schimbările hormonale.
  • Stresul, anxietatea sau depresia.
  • Probleme ale sistemului dumneavoastră imunitar.
  • Deteriorarea nervilor care controlează gustul sau durerea.
  • O reacție la anumite tipuri de paste de dinți sau ape de gură.
  • Protezele incorect adaptate sau cele realizate din materiale cu potential alergogen pentru pacient.
  • De asemenea, există unele afecțiuni medicale care ar putea provoca glosodinie, și anume: xerostomia, refluxul gastric, candidoza orală, deficiențele nutritive (de fier, vitamina B12 sau acid folic), diabetul și diferitele afecțiuni ale glandei tiroide.

Complicatii

Complicațiile care pot apărea în glosodinie sunt asociate în principal cu disconfortul creat pacientului. Acestea includ, de exemplu: dificultăți în a adormi, în a mânca, depresie, anxietate.

Disconfortul cauzat de acest sindrom are diferite perioade de manifestare, astfel:

  • se poate resimți în fiecare zi, cu puțin disconfort dimineața, dar care se accentuează pe măsura trecerii zilei,
  • începe imediat ce vă treziți și durează toată ziua la aceeași intensitate,
  • poate avea caracter tranzitoriu

Indiferent de tipul de disconfort bucal pe care îl aveți, sindromul poate dura luni sau ani.

În cazuri rare, simptomele pot dispărea brusc pe cont propriu sau pot deveni mai puțin frecvente. Unele senzații pot fi ameliorate temporar în timpul meselor.

Tratament

Tratamentul pentru glosodinie poate varia în funcție de cauze. Dacă aceasta a apărut ca urmare a unei diete sărace, atunci doctorul dvs. vă poate recomanda suplimente alimentare. Dacă este necesar, se pot ajusta sau înlocui protezele iritante și se pot prescrie medicamente antifungice în cazul unei candidoze.

Unii medici vă pot prescrie ore de consiliere și antidepresive în doze mici, pacienții cu această boală fiind predispuși la depresie, deoarece duc o luptă zilnică cu durerea. De asemenea, medicul dvs. dentist vă poate schimba medicamentele dacă sindromul a fost cauzat de xerostomie (ca efect secundar al unor medicamente).

Alte terapii pot include relaxare, yoga și meditație deoarece s-au descoperit că ajută unii oameni să facă față anxietății.

Nu se cunoaște un mod de a preveni sindromul „gurii care arde”. Dar evitând tutunul, alimentele acide, alimentele picante, băuturile carbogazoase și stresul excesiv, este posibil să puteți reduce disconfortul cauzat de acest sindrom care afectează din ce în ce mai multă lume.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link