clinica stomatologica în Giurgiu

Radiografia panoramică

[ad_1]

O radiografie panoramică poate oferi o vedere a maxilarului, mandibulei, articulațiilor temporomandibulare, a sinusurilor maxilare, a dinților și a structurilor lor de susținere pe un singur film.

În radiografia panoramică, sursa de raze X și filmul sunt conectate între ele. Aceste două componente se rotesc simultan în jurul pacientului pentru a produce o imagine. Poziționarea pacientului este importantă pentru obținerea unei radiografii panoramice detaliate.

Pacienții trebuie pregătiți corect și poziționați cu capul aliniat cu atenție în câmpul focal. Vi se poate solicita să purtați un șorț de plumb ca măsură de precauție pentru a proteja restul corpului de orice expunere la radiații care se poate împrăștia.

De asemenea, vi se va solicita să vă îndepărtați bijuteriile din regiunea radiografiată, ochelarii și orice obiecte metalice care ar putea interfera cu imaginile proiectate de razele X.

Femeile trebuie să-și informeze întotdeauna medicul dentist dacă există posibilitatea ca acestea să fie însărcinate. Multe teste imagistice nu sunt efectuate în timpul sarcinii pentru a nu expune fătul la radiații.

Respectarea indicațiilor de către pacient, conduce la realizarea unei radiografii corecte, care poate fi interpretată cu ușurință de către medicul dentist.

Acest tip de radiografie este indicată frecvent atunci când medicii stomatologi doresc să evalueze unele structuri, cum ar fi poziția molarului trei, tratamentul ortodontic, dezvoltarea dinților, anomalii de dezvoltare, traume, chisturi sau tumori, sinuzite, boala parodontală sau insertia implanturilor dentare, ca in imaginea de mai sus.

Radiografia panoramică are multe avantaje, inclusiv timp scurt pentru realizarea acesteia, o mai mare acceptare și cooperare a pacientului, acoperirea generală a arcadelor dentare și a structurilor asociate (mai multe structuri anatomice pot fi vizualizate pe un film panoramic), simplitate, doză scăzută de radiație.

De asemenea, este o modalitate imagistică excelentă la pacienții cu trismus sau o traumă, deoarece astfel de pacienți nu pot deschide gura, iar în acest tip de radiografie, acest lucru nu este necesar.

Este o proiecție excelentă a structurilor diverse pe un singur film, pe care niciun alt sistem imagistic nu îl poate realiza. Structurile individuale pot fi observate mai în detaliu prin alte metode, odată ce au fost detectate condițiile patologice folosind radiografia panoramică.

Cu toate acestea, această examinare radiografică prezintă o lipsă de detalii și de rezoluție a unor structuri din cauza suprapunerii structurilor anatomice din imagine, distorsionării ușoare și a măriri.

Obiectele de interes care sunt amplasate în afara câmpului focal nu sunt văzute, iar artefactele sunt comune și pot fi ușor interpretate greșit. Aceste caracteristici limitează indicațiile radiografiilor panoramice în cazurile în care sunt necesare detalii și măsurători precise.

În conluzie, radiografia panoramică este una dintre cele mai utlizate radiografii de către medicii dentiști. Aceasta este neinvazivă, nedureroasă, ușor de efectuat atât de către adulți, cât și de către copii, nu are efecte adverse, iar doza de radiații utilizată pentru efectuarea acesteia este scăzută.

Este o primă metodă de diagnostic a diferitelor leziuni care pot fi observate pe acest tip de radiografie, iar dacă medicul dentist consideră insuficiente informațiile date de aceasta, vă va solicita efectuare unei radiografii retroalveolare sau a unui CT, pentru a putea vizualiza în detaliu patologiile întâlnite.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link