clinica stomatologica în Giurgiu

Riscurile și beneficiile sărutului asupra cavității orale

[ad_1]

Sărutul este un gest universal care poate arăta dragostea față de persoana iubită, aducând unele beneficii asupra stării generale, dar în același timp ne supunem și unor riscuri care necesită a fi cunoscute de fiecare dintre noi, pentru a ne putea proteja de acestea.

Endorfinele sunt eliberate atunci când ne sărutăm, ceea ce aduce avantaje fiecărei părți a corpului nostru. Arde calorii, ne exercită mușchii faciali și eliberează stresul, facându-ne mai fericiți. De asemenea, sărutul poate crește fluxul salivar, iar saliva ajută la îndepărtarea unor resturi alimentare din cavitatea orală și neutralizează acizii nocivi care pot provoca cariile dentare.

Unele organisme din saliva dvs. pot ajuta la scăderea proliferării bacteriene și chiar la încetinirea formării plăcii dentare. Alte organisme din salivă ajută la îndepăratarea bacteriilor responsabile de aftele bucale sau tulpinile bacteriilor Streptococcus, care joacă un rol în apariția cariilor dentare. Pe scurt, un flux sănătos de salivă promovează o cavitate orală sănătoasă.

Și, cu toate că sărutul nu este o cale sigură către imunitate, acesta vă expune la mai mulți germeni, ceea ce poate ajuta la stimularea sistemului imunitar. Deci, într-o oarecare măsură, vă consolidați rezistența corpului la organismele infecțioase atunci când împărtășiți un sărut.

Problema constă în faptul că sărutul poate transmite, de asemenea, un număr de bacterii și virusuri cauzatoare de boli prin cavitatea bucală. Unele boli sunt mai ușor răspândite prin sărut decât alte. Cât de sănătoasă este cavitatea dvs. orală joacă un rol important în cât de importantă poate fi această problemă.

Infecțiile tractului respirator superior precum răcelile sunt ușor răspândite printr-un sărut. Multe virusuri diferite sunt responsabile pentru cauza răcelii comune. Se crede că răcelile sunt răspândite prin contactul direct cu virusul. Puteți dobândi infecția respiratorie din aerosoli sau din contactul direct cu secrețiile (lichide și mucoase) din nasul și gâtul persoanei infectate.

În plus, febra glandulară, cunoscută și sub denumirea de boala sărutului, este termenul comun pentru o infecție virală numită mononucleoză infecțioasă. Este cauzată de virusul Epstein-Barr. Virusul este răspândit foarte ușor prin contactul cu salivă infectată.

Virusul Varicelo-zosterian, care duce la apariția varicelei sau a zonei zoster la adulți, poate fi transmis prin salivă, precum și virusul herpes.

Sărutul poate transmite și bacteriile dăunătoare care duc la apariția cariilor dentare. Acest risc este deosebit de important de reținut atunci când sărutăm bebelușii și nou-născuții. Ei nu au bacteriile care provoacă cariile la naștere, dar dacă cineva cu salivă infectată îi sărută, bacteriile se pot coloniza.

Pentru a preveni transmiterea tuturor acestor bacterii și virusuri declanșatoare de diverse boli, este bine să evităm să ne sărutăm cu persoane care sunt bolnave sau care prezintă diferite leziuni la nivel oral sau labial. De asemenea, o igienă orală bună, prin periajul de 2 ori pe zi, previne colonizarea bacteriilor și îndepărtarea acestora. Beți multă apă pentru a crește producția de salivă. Încercați, de asemenea, să mestecați gumă cu Xilitol. Xilitolul împiedică bacteriile să adere de dinți și creează un nivel al pH-ului neutru în cavitatea orală.

În contextul actual, primim de la pacienți, deseori, întrebarea:

Dacă am sarutat pe cineva care are Covid 19, o sa fac și eu? Ce pot să fac?

Dacă ați sărutat  pe cineva despre care ați aflat că are Covid-19, izolați-vă de restul comunitații şi anunţați imediat autorităţile.
Monitorizați, cu atenție simptomele pe care le aveți!
Ar trebui să fim responsabili unul cu celălalt, dar şi cu noi înşine.
Dacă dvs. sunteți cel care a dezvoltat simptome şi ați sărutat recent pe cineva, ar trebui să anunţați cât mai repede persoana respectivă.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link