[ad_1]
Bruxismul este o afecțiune în care scrâșniți sau încleștați dinții. Acesta se poate manifesta atât pe timpul zilei, cât și noaptea, involuntar. Poate apărea la orice vârstă, iar o cauza a acestuia poate fi stresul acumulat.
Însă, bruxismul poate avea o varietate de cauze.
Unii experți consideră bruxismul doar un obicei dăunător, dar poate fi și un rezultat al reacției organismului atunci când dinții nu se aliniază corect, iar ocluzia (mușcătura) este afectată.
Bruxismul poate fi, de asemenea, un simptom al anumitor boli ale nervilor și mușchilor feței. În cazuri rare, bruxismul poate fi un efect secundar al unor medicamente care tratează depresia.
Mai mulți medici consideră bruxismul o combinație de factori fizici, psihologici și genetici.
Următorii factori pot crește riscul apariției bruxismului:
Stresul. Anxietatea crescută sau stresul pot duce la scrâșnitul dinților. La fel și supărarea sau frustrarea.
Vârstă. Bruxismul este frecvent la copiii mici, dar pot fi afectați și adulții.
Tipul de personalitate. Având un tip de personalitate agresiv, competitiv sau hiperactiv, vă poate crește riscul de bruxism.
Fumatul, consumul de băuturi cofeinizate sau alcool, precum și utilizarea drogurilor pot crește riscul bruxismului.
Membrii familiei cu bruxism. Bruxismul nocturn tinde să apară în familii. Dacă aveți bruxism, alți membri ai familiei dvs. pot avea, de asemenea, bruxism sau un istoric al acestuia.
Alte tulburări:
Bruxismul poate fi asociat cu unele tulburări medicale, cum ar fi boala Parkinson, demența, tulburarea de reflux gastroesofagian (GERD), epilepsie, tulburări legate de somn precum apneea de somn și tulburarea de deficit de atenție.
Simptomele care pot apărea la cei cu bruxism sunt:
Contracții ritmice ale mușchilor maxilarului
Un sunet cauzat de scrâșnitul dinților apare noaptea și poate perturba somnul partenerului sau celui cu care dormiți
Durere de cap dimineață
Nu puteți deschide gura larg, acest gest fiind unul dureros, mai ales dimineața
Dinti deteriorați, obturații dentare căzute și gingii rănite
Articulația mandibulei este dureroasă
Hipertrofia unilaterală sau bilaterală a mușchilor mandibulei și maxilarului.
Tratamentul bruxismului variază în funcție de cauza sa:
Stresul – Dacă bruxismul dvs. este legat de stres, medicul stomatolog sau medicul dumneavoastră vă poate recomanda consiliere profesională, psihoterapie, exerciții de relaxare sau alte metode pentru a vă ajuta să eliminați stresul.
Dentistul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament precum diazepamul.
Acesta poate fi utilizat însă, pe termen scurt, de obicei o săptămână. Medicamentul trebuie luat noaptea înainte de a vă culca pentru a ajuta la reducerea scrâșnirii dinților.
Probleme dentare – Dacă bruxismul dvs. este legat de probleme ale dinților, dentistul dvs. va corecta probabil alinierea dinților, prin tratament ortodontic. De asemenea, medicul stomatolog vă poate realiza o gutieră care se potrivește gurii și dinților dumneavoastră.
Acest lucru va ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare a dinților. În unele cazuri, poate ajuta dinții și mușchii să se realinieze.
Medicamente – Dacă dezvoltați bruxismul ca efect secundar al medicamentelor antidepresive, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt medicament.
În concluzie, dacă sesizați vreun simptom asociat bruxismului, este important să vă prezentați la cabinetul stomatologic pentru a nu lăsa această afecțiune să vă abrazeze dinții, provocându-vă complicații.
[ad_2]
Source link