clinica stomatologica în Giurgiu

Necroza pulpara. Cauze

[ad_1]

Necroza pulpei se referă la o afecțiune în care celulele și țesuturile de la nivelul camerei pulpare mor, putând fi însoțită de invazie bacteriană sau nu. Aceasta este adesea ultima etapă a pulpitei cronice.

Necroza pulpară este rezultatul diverselor evoluții ale țesutului conjunctiv și a bolilor care apar în etape; țesutul sănătos normal devine inflamat, iar dacă este lăsat netratat, duce la necroză și infecție și, în final, duce la pierderea țesutului pulpar.

Cauzele care pot duce la această afecțiune sunt:

Cariile dentare – Fluxul de bacterii și evoluția leziunii carioase poate duce afectarea pulpară. Odată ce acest proces de deteriorare a țesuturilor ajunge la pulpă, rezultă modificări ireversibile – necroză și infecție pulpară.

Traume dentare – Atunci când un dinte este deplasat din poziția sa normală ca urmare a unui traumatism dentar, acesta poate duce la necroza pulpei, din cauza alimentării apicale care este compromisă.
Aceasta se poate datora deplasării dintelui prin avulsie sau luxare.
În plus, dacă dintele este grav deteriorat, poate duce la inflamația ligamentului parodontal apical și, ulterior, la necroza pulpei.

Tratamentul dentar – Necroza pulpară poate apărea, de asemenea, ca urmare a tratamentelor stomatologice, cum ar fi daune iatrogenice datorate pregătirii coroanei excesive, a încălzirii ca urmare a lucrului cu freza fără răcire, precum și a apropierii de pulpă în timpul pregătirii dinților

Pulpitele cronice – Pulpita este una dintre etapele progresiei bolii care duce la necroză pulpară. Această inflamație poate fi reversibilă sau ireversibilă.
Datorită naturii închise a camerei pulpare – spre deosebire de inflamația normală – atunci când este inflamată, presiunea crescută nu poate fi deplasată către alte țesuturi, rezultând presiune asupra nervului respectivului dinte și a țesuturilor adiacente.
În pulpita ireversibilă unde inflamația țesuturilor pulpale nu este reversibilă, aportul de sânge pulpar va fi compromis și, prin urmare, va apărea necroza țesuturilor pulpale.

În primele etape ale afectării pulpare, dintele este sensibil mai ales la alimentele sau băuturile reci. Dulciurile pot crea un disconfort asupra dintele afectat, care durează aproximativ 2-3 secunde.

Odată ce necroza pulpară evoluează, sensibilitatea la rece a dintelui respectiv va fi pierdută. Cu toate acestea, s-ar putea să simțiți o presiune crescută în dintele afectat în timpul masticației alimentelor.
Această presiune poate să dureze câteva minute. Dacă nu aveți deloc sensibilitate, acest lucru ar putea fi un semn de necroză.

Când pulpa este necrotică, diagnosticul este de pulpită ireversibilă. În acest caz, veți avea nevoie de un tratament de canal urmat de aplicarea unei obturații sau a unei coroane dentare din materiale rezistente, fie se recurge chiar la extracția dinților respectivi, aceste două opțiuni fiind cele mai întâlnite în necroza pulpară ca tratamente eficiente.

Când vine vorba de sănătatea orală, orice formă de inflamație sau de deteriorare a dinților și a țesuturilor din jur poate crea un efect de domino. Prin urmare, necroza pulpei este prezentă când există deja alte probleme ale dinților. Moartea pulpară este un proces ireversibil, de aceea, o îngrijire atentă a dinților dvs. este foarte importantă, pentru a evita pierderea dinților precoce.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link