clinica stomatologica în Giurgiu

Limba geografică. Caracteristici

[ad_1]

limbaLimba geografică (cunoscută și sub denumirea de glosită migratorie benignă) este o afecțiune inflamatorie care apare de obicei pe partea superioară și laterală a limbii.

Limba geografică afectează aproximativ 1-3% din populația adultă din întreaga lume. Este mai puțin frecvent la copii. Incidența este de două ori mai mare la femei decât la bărbați. Pacienții pot avea un istoric familial al limbii geografice sau al limbii fisurate.

Limba geografică este o condiție care determină apariția unui model asemănător hărții pe limbă.

Oamenii cu această afecțiune au pete netede, roșiatice, înconjurate de un lizereu alb. În zonele roșii lipsesc micile umflături (papilele) care apar în mod natural pe suprafața limbii.

Caracteristici

Limba geografică este benignă (inofensivă) și nu provoacă probleme de sănătate pe termen lung. Nu este contagioasă.

Majoritatea oamenilor nu au simptome, dar unele persoane pot experimenta o senzație de arsură sau înțepături la nivelul limbii, mai ales la contactul cu anumite substanțe, cum sunt: fumul de țigară, pasta de dinți, apa de gură, dulciurile, zahărul și alimentele calde, picante sau foarte acide.

Această afecțiune poate continua zile, luni sau ani. Problema se rezolvă adesea de la sine, dar poate apărea din nou la o dată ulterioară.

Totuși, daca observați că petele roșii de la nivelul limbii nu se vindecă într-o perioada de aproximativ 10 zile, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Nu se cunoaște cauza limbii geografice și nu există nicio modalitate de a preveni această afecțiune. Poate exista o legătură între limba geografică și psoriazis sau lichen planul bucal.

Factorii de risc pentru apariția limbii geografice includ:

  • Istoricul familial. Unele persoane cu limbă geografică au antecedente familiale ale tulburării, astfel încât factorii genetici moșteniți pot crește riscul.
  • Limba fisurată. Persoanele cu limbă geografică au adesea o altă tulburare numită limbă fisurată, având aspectul de canale adânci (fisuri) pe suprafața limbii.

Limba geografică este o afecțiune benignă. Nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea dvs., nu poate provoca complicații pe termen lung sau să vă crească riscul de probleme majore de sănătate.
Cu toate acestea, anxietatea cu privire la afecțiune este destul de frecventă, deoarece aspectul limbii poate fi jenant, în funcție de cât de vizibile sunt leziunile și adesea, oamenii tind să fie îngrijorați la observarea apariției acelor pete, necunoscând gravitatea afecțiunii.

Tratament

Limba geografică nu necesită tratament. Majoritatea leziunilor și simptomelor vor dispărea în câteva zile sau săptămâni. Totuși, unele tratamente pot ajuta la reducerea simptomelor:

Orice durere sau disconfort cauzate de leziuni poate fi tratată cu un medicament împotriva durerii, cum ar fi ibuprofenul.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie o clătire cu corticosteroizi pentru a ajuta la reducerea inflamației. O clătire a gurii cu un anestezic ușor poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii și a iritației.

Profilaxie

Evitați alimentele iritante – Alimentele care cauzează frecvent iritații sau senzații de arsură includ alimentele calde sau picante, alimentele acide, alimentele sărate și alimentele dulci.

Evitați pastele de dinți aromate: Pastele de dinți care au o aromă puternică sau care au adăugate ingrediente de curățare astringente vă pot irita limba.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link