[ad_1]
Anxietatea este o problemă întâlnită frecvent la populația prezentă. Deși este caracterizată ca o tulburare a sănătății mintale, există multe simptome fizice și, în unele cazuri (ca în cazul atacurilor de panică), aceste simptome pot afecta funcționare normală în colectivitate a celui care suferă de o afectare a sănătății mintale.
Este posibil ca problemele dentare să nu pară legate de anxietate, dar pot fi și, în multe cazuri, aceste probleme rămân complet necunoscute până pacientul nu se prezintă la un consult stomatologic.
Cel mai frecvent motiv din spatele sănătății dentare precare la pacienții cu dezechilibre psihice este efectul comportamental al stresului și anxietății. Poate fi dificil pentru aceștia să aibă o disciplină pe care să o urmeze, o rutină strictă de îngrijire a dinților, motiv pentru care este atât de important ca aceștia să-și aloce timp pentru auto-reflecție, ceea ce le poate oferi energia necesară pentru a se angaja în sarcinile de zi cu zi.
Persoanele depresive sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă o dietă nesănătoasă și să evite vizitele la stomatolog. Stresul poate avea și efecte fiziologice asupra organismului. O cantitate crescută de cortizol, hormon al stresului, slăbește sistemul imunitar, ceea ce oferă ușurință bacteriilor să invadeze gingiile și să provoace inflamații
Există multe probleme potențiale diferite ale dinților legate de anxietate. Câteva exemple includ:
- Bruxismul. Scrâșnitul dinților, în special noaptea, este una dintre cele mai frecvente probleme care se dezvoltă pe fondul anxietății. Din păcate, deoarece se manifestă preponderent în timpul somnului, multe persoane nu realizează că stratul de smalț se micșorează și pot apărea și durerile de cap. Pentru a împiedica acest obicei, pacientului i se recomandă purtarea unei gutiere pe timpul nopții și tratarea anxietății la un medic specialist.
- Aciditatea gastrică. Stresul și anxietatea par să aibă o relație cu refluxul acid, deși refluxul acid este din punct de vedere tehnic o afecțiune separată. S-a afirmat că acizii stomacali care apar în timpul refluxului acid pot deteriora smalțul dinților.
- Excesul de zel. Mulți oameni nu au o problemă cu dinții, dar anxietatea lor îi face să devină exagerat de precauți, iar orice durere minoră o asociază cu o afecțiune mai gravă. De asemenea, au tendința să realizeze un periaj agresiv și foarte des și să producă astfel leziuni la nivel cervical.
- Nerespectarea igienei orale. Multe persoane cu anxietate pur și simplu ignoră sănătatea lor orală, deoarece sunt prea absorbiți în celelalte probleme. Sau pot mânca prea mult zahăr ca mod de a face față stresului. Toate acestea pot duce la probleme dentare.
- Xerostomia. Anumite medicamente anxiolitice și antidepresive pot duce la o scădere a fluxului salivar. Astfel, dacă nu se compensează acest deficit salivar, cavitatea orală va fi un mediu propice pentru dezvoltarea sau evoluția cariilor dentare.
Pentru a vă feri de aceste probleme sau a le elimina, este important să acordați o importanță deosebită atât sănătății dvs. fizice, cât și psihice. Încercați să urmați un stil de viață sănătos, fără excese, să dormiți un număr suficient de ore și să nu ezitați a vă prezenta la un psiholog pentru a vă reduce stările anxioase.
[ad_2]
Source link