clinica stomatologica în Giurgiu

Caninii ectopici

[ad_1]

În mod normal, dinții erup în secvențe. Molarii permanenți erup distal față de dentiția temporară, pe când incisivii, caninii și premolarii erup în spațiul apărut după exfolierea dinților deciduali.

Erupția dinților permanenți este de obicei simplă, dar ocazional un dinte sau mai mulți nu reușesc să erupă corect, deoarece: rădăcina dintelui temporar nu se resoarbe și rămâne fermă, dintele permanent este deviat și întârzie în erupție sau rămâne neerupt, spațiul necesar de pe arcadă este insuficient și fie nu erupe, fie erupe cu înghesuire, prezența unui dinte supranumerar împiedică erupția unui dinte permanent.

Caninii superiori în mod normal erup spre vârsta de 11 ani, dar este indicat să se investigheze poziția și calea lor de erupție cu radiografii cu unu până la doi ani mai devreme. Incidența apariției acestei ectopii s-a observat a fi ereditară, dacă un membru al familiei are un canin ectopic, 40% dintre membrii familiei sale pot întâmpina aceeași problemă.

Caninul superior are nevoie de incisivul lateral în timpul procesului normal de erupție. Folosește rădăcina acestui dinte ca „ghid” pentru a-și croi drum spre destinația finală de pe arcadă. Dacă incisivul lateral este absent, neerupt, poziționat greșit sau este afectat anormal de resorbția radiculară, poate afecta erupția caninilor și poate provoca o erupție ectopică.

Consecințele caninilor ectopici pot fi:
  • Estetice: Dacă un canin nu erupe, va exista fie dintele temporar pe arcadă, fie un spațiu semnificativ.
  • Funcție: Fără canini care sunt bine poziționați în arc, funcția va fi afectată și poate provoca uzura prematură a celorlalți dinți.
  • Patologii: orice dinte afectat poate dezvolta patologii sau leziuni care pot provoca deteriorarea structurilor adiacente (chisturi, tumori, uzură, resorbția rădăcinilor dinților adiacenți, mișcări dentare etc.).

Tratamentul ortodontic este justificat și indicat atât pentru prevenirea apariției unor fenomene patologice, cât și din motive estetice.

Opțiuni de tratament:

– Extracția dintelui ectopic

O opțiune simplă de tratament pentru caninii ectopici este extracția fără tratament ortodontic. Dacă pacientul nu dorește un tratament ortodontic și / sau există supraaglomerare semnificativă, acest lucru poate fi indicat. Cu toate acestea, efectele estetice vor fi unele nedorite, cum ar fi deplasarea liniei mediane dentare superioare, în cazul în care caninul din dreapta sus a fost extras.

Terapia simplă de extracție este acceptabilă numai din punct de vedere estetic dacă dentiția rămasă este deja bine aliniată și este posibilă înlocuirea dinților.

– Spațiu deschis pentru a încuraja erupția spontană

Dintii ușor ectopici pot erupe spontan odată ce există suficient spațiu disponibil ortodontic.

– Expunere chirurgicală și tracțiune ortodontică a caninilor ectopici

Atunci când caninii sunt poziționați mai profund, este necesar să se alinieze dintele cu ajutorul unor sârme speciale, după plasarea chirurgicală a unui dispozitiv pe dinte, astfel, acesta va fi tracționat ușor pe arcadă. Simpla creare a spațiului pe arcadă fiind insuficientă în acestă situație.

– Extracția și închiderea spațiului

Ocazional, este de preferat să se ia în considerare extracția dintelui ectopic și să se închidă spațiul, în special acolo unde dintele ectopic este poziționat nefavorabil și necesită spațiu pentru încorporarea în arc (necesitând alte extracții ale dinților).

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link