clinica stomatologica în Giurgiu

Hipersalivatia

[ad_1]

Hipersalivația, de asemenea cunoscută sub denumirea de sialoree sau ptialism, se referă la producerea în exces a salivei de către glandele salivare.

Hipersalivația nu este o boală, ci de obicei un simptom al unei alte afecțiuni de bază. Acești alți factori pot varia de la cauzele ușor de tratat și frecvente până la bolile rare.
Saliva este un lichid limpede produs de glandele salivare mari și accesori. Umectează alimentele și ajuta la deglutiția acestora. De asemenea, conține enzime care ajută la digestie.

Saliva grăbește vindecarea rănilor și are rol în distrugerea germenilor din cavitatea orală, precum și la prevenirea uscăciunii și poate acționa ca o barieră împotriva iritanților și toxinelor.
În medie, o persoană sănătoasă produce între 0,75 și 1,5 litri de salivă în fiecare zi.

Producția de salivă crește în timpul meselor și este la cel mai scăzut nivel în timpul somnului.
Prea multă salivă poate provoca probleme în fonație și deglutiție, pe lângă uscăciunea buzelor și infecții ale pielii. Hipersalivația poate provoca, de asemenea, anxietate socială și diminuarea încrederii de sine.

Hipersalivația temporară este de obicei cauzată de:

  • carii
  • infecţii
  • reflux gastroesofagian
  • sarcină
  • anumite tranchilizante și medicamente anticonvulsivante
  • expunerea la compuși toxici, cum ar fi mercurul

În aceste cazuri, hipersalivația dispare de obicei după tratarea afecțiunii de bază, iar în cazul femeilor însărcinate se observă, de obicei, o diminuare a simptomelor după naștere.

Hipersalivația constantă este frecvent cauzată de stări de sănătate cronice care afectează controlul muscular. Când aveți un control muscular redus, acesta vă poate afecta capacitatea de a înghiți, ducând la acumularea de salivă.

Acest lucru poate rezulta din:

  • malocluzie
  • limba mărită de volum
  • dizabilitate intelectuală
  • paralizie cerebrală
  • paralizia nervului facial
  • Boala Parkinson
  • scleroza laterală amiotrofică
  • accident vascular cerebral

Atunci când cauza este cronică, gestionarea simptomelor este esențială.
În funcție de cauză, tratamentul poate include anumite tipuri de terapii, medicamente și remedii la domiciliu. În cazuri extreme, tratamentul chirurgical poate fi luat în considerare.

Terapie: Aceasta poate include ajutor pentru modificările comportamentale și logopedie. Persoanele care se confruntă cu hipersalivație pot beneficia de ajutor cu postura și controlul capului. De asemenea, pot învăța tehnici pentru închiderea buzelor, un control mai bun al limbii și deglutiției.

Medicație: Scopul medicamentelor pentru hipersalivație este de a reduce producția de salivă. Se pot utiliza medicamente anticolinergice, deși au o serie de efecte secundare, inclusiv somnolență, neliniște, iritabilitate, retenție urinară și constipație.

Tratamentul poate include, de asemenea, un beta-blocant sau o toxină botulinică (Botox).
Remedii la domiciliu: consumul de apă, perierea dinților și utilizarea apei de gură pot ajuta la scăderea secreției salivare.
Gestionarea cu succes a sialoreei pot îmbunătăți încrederea și stima de sine a unei persoane, permițandu-i contactul social cu diverse persoane, fără a se mai îngrijora de posibilitatea stropirii cu salivă a acestora.

Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea în totalitatea a unei glande salivare pentru ca aportul salivar în cavitatea bucală să fie mai scăzut. Totuși, această metodă este abordată doar după mai mult analize și dacă remediile anterior enunțate au eșuat.

Let’s block ads! (Why?)

[ad_2]

Source link