[ad_1]
O pulpotomie este o procedură dentară în care pulpa dintelui din coroană (coroana este partea dintelui care este vizibilă în cavitatea bucală) este îndepărtată și pulpa din canalul radicular este lăsată intactă. Se efectuează în principal pe dinții temporari (la copii) și este utilizată pentru tratarea cariilor dentare care s-au extins până la pulpă.
Deoarece pulpotomia lasă rădăcinile unui dinte intacte și capabile să crească, este utilizată în primul rând la copiii cu dinți temporari, care au o rădăcină imatură sau la dinții permanenți tineri, când apexurile rădăcinilor nu sunt complet formate.
Dinții de lapte ajută la menținerea spațiului pe arcadă pentru dinții permanenți, de aceea, păstrarea lor până la momentul potrivit extracției este adesea o prioritate.
Dacă copilul dumneavoastră vă relatează că simte o durere atunci când lucrurile reci, fierbinți sau dulci îi ating dinții, poate însemna că are o pulpită. Pulpita este inflamația pulpei și cauza principală a acesteia sunt cariile dentare netratate. Medicul stomatolog va recomanda o pulpotomie copilului dumneavoastră dacă, la examinarea dentară și la examenul radiologic, se observă evoluția cariei doar până la nivelul pulpei coronare.
Dacă se descoperă că copilul dumneavoastră are pulpită ireversibilă cauzată de cariile dentare – unde pulpa din dinte este grav deteriorată – atunci nu se va efectua o pulpotomie. În schimb, copilul dumneavoastră va trebui să fie supus unei pulpectomii( îndepărtarea în totalitatea a pulpei) sau extracției dinților cauzali.
Procedeul terapeutic începe cu anestezierea locală a zonei unde se află dintele afectat. Medicul dentist va îndepărta procesul carios de la nivelul dintelui și îl va izola cu rulouri de vată și aspirator pentru a nu pătrunde saliva și a contamina pulpa.
Camera pulpară va fi apoi deschisă cu o freză. Odată ce tavanul camerei pulpare este străpuns, acesta va sângera. Acest lucru arată că pulpa este încă sănătoasă. Dacă camera pulpară este purulentă sau goală și uscată, pulpotomia nu poate fi realizată pentru că dintele este mult mai afectat. Se va efectua o pulpectomie sau o extracție a dintelui, în funcție de decizia pe care o ia medicul.
Pulpa coronară va fi apoi îndepărtată. În mod ideal, sângerarea ar trebui să se oprească în 1-5 minute. Dacă sângerarea nu se oprește după acel timp, atunci arată că pulpa din rădăcină nu mai este sănătoasă și probabil că a fost afectată de cariile dentare.
Odată ce sângerarea se oprește, pulpa radiculară este tratată, fiind acoperită cu medicamente speciale.
Orice tip de procedură dentară poate produce anxietate, în special pentru copii. Dacă copilul dumneavoastră are nevoie de o pulpotomie, este posibil ca acesta să aibă deja dureri dentare. Explicați copilului dumneavoastră că această procedură va face ca durerea să dispară, de aceea este important să asculte de medicul dentist și colaboreze. De asemenea, anunțați-l că procedura în sine nu va cauza durere și va dura o jumătate de oră până la 45 de minute. Cu cât copilul este mai informat de către părinți înainte cu atât va coopera cu medicul dentist, iar procedura stomatologică va decurge conform așteptărilor.
[ad_2]
Source link