[ad_1]
Articulația temporomandibulară (ATM) este formată prin articularea mandibulei și a osului temporal al craniului. Este localizată anterior față de tragusul urechii, pe partea laterală a feței. Aceasta participă la acțiunea de deschidere și închidere a gurii.
Când gura se deschide larg, condilul se deplasează înainte, iar atunci când gura se închide, revine la poziția lui inițială. Dislocarea articulației temporo-mandibulare apare atunci când condilul se deplasează prea departe și se blochează în fața unei proeminențe osoase numită eminență articulară.
În această poziției, condilul nu se mai poate deplasa. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea atunci când ligamentele care, în mod normal mențin condilul în loc sunt afectate, permițând condilului să se deplaseze dincolo de eminența articulară. Mușchii din jur pot avea spasm și astfel, țin condilul în poziția dislocată.
Dislocarea ATM poate rezulta din mai multe motive, dar unele dintre cele mai comune includ: deschiderea largă a gurii, traumatism prin cădere, după o procedură dentară, accident de muncă, accident de mașină, leziuni în cadrul activităților sportive sau de agrement.
Dacă credeți că puteți avea articulația dislocată, iată câteva dintre simptomele care pot apărea:
- Maxilarul este blocat într-o poziție deschisă
- Mandibula deplasată înainte
- Rigiditate și dificultăți de închidere a gurii
- Durere la nivelul feței și / sau mandibulei
- Probleme la nivel salivar cauzate de incapacitatea de a închide gura
- Probleme de vorbire
Este comun să experimentați disconfort și durere la nivelul feței sau la mandibulă până când articulația revine în poziția corectă. Cu toate acestea, chiar și după ce articulația revine la poziția inițială, zona poate fi sensibilă până la câteva săptămâni.
Înainte ca ATM să poată fi pusă din nou în poziția normală, mușchii din jurul său trebuie să se relaxeze. Pentru a obține acest lucru, se va anestezia local zona respectivă, iar după aceasta, dacă mai este nevoie, se administrează un miorelaxant pentru a stopa orice spasm muscular.
Când mușchii maxilarului sunt suficient de relaxați, medicul poate muta condilul înapoi în poziția corectă. Acesta va trage maxilarul inferior în jos și va înclina bărbia în sus pentru a elibera condilul. Odată liberă, mingea va fi ghidată înapoi în poziția sa corectă. În unele cazuri, se recomandă utilizarea unui bandaj care să prevină deschiderile prea largi ale gurii.
Este bine să urmați o dietă lichidă și semi-lichidă timp de câteva săptămâni. Consumul unor alimente lichide sau ușor de mestecat reduce mișcarea mandibulei și scade stresul la care este supus, astfel încât mușchii din jur se pot recupera.
Din păcate, dacă ligamentele care vă mențin articulația în poziție nu mai au forța necesară pentru menținere, dislocarea ATM poate continua să se întâmple. Dacă vă aflați în această postură, cel mai bun mod de a vă împiedica mandibula din a se disloca prea des este de a limita gama de mișcari.
Dacă luxația continuă să fie o problemă serioasă, discutați cu medicul stomatolog despre tratamente chirurgicale conservatoare care vă pot ajuta să tratați această problemă. Când întâmpinați o dislocare a ATM, este important să vă mențineți calmul și să apelați la un specialist.
[ad_2]
Source link