[ad_1]
Majoritatea oamenilor nu se gândesc la sinusurile lor decât dacă se confruntă cu o răceală, infecție sau alergie legată de sinusuri. Puține persoane conștientizează că sinusurile sunt situate chiar deasupra dinților superiori și poate reprezenta o problemă potențială, cum ar fi perforația sinusală, atunci când este extras unul dintre dinții maxilari, mai ales în cazul premolarilor și molarilor.
Anatomia podelei sinusale și relația sa cu dinții superiori variază de la persoană la persoană. La unii oameni, podeaua sinusală este mult deasupra rădăcinilor dinților, cu osul care separă rădăcinile de sinusuri. În timp ce la alți oameni podeaua urmărește conturul rădăcinilor. Pentru cei ale căror sinusuri sunt foarte aproape sau chiar ating rădăcinile dinților, există riscul ca sinusurile să fie perforate atunci când dintele este extras. Acest risc este mai mare dacă dintele care urmează a fi extras prezintă un proces infecțios apical.
De aceea, atunci când se ia în considerare extracția unui dinte superior, dacă radiografiile convenționale arată că rădăcinile dintelui sunt foarte aproape de podeaua sinusală sau dacă există semne de infecție sau abces, atunci este esențial să se obțină și un computer tomograf (CBCT). Un CBCT este mult mai detaliat, putând evalua apropierea rădăcinilor de sinus sau gradul de defecte existente care pot duce la o perforație a sinusului în urma unei extracții.
Perforațiile sinusale, dacă nu sunt diagnosticate și lăsate netratate, pot persista, ducând la o fistulă oro-antrală – o deschidere continuă între sinus și cavitatea orală. Fistulele oro-antrale pot duce la infecții ale sinusurilor, precum și la drenarea fluidelor de la gură la nas. Cu toate acestea, cu un CBCT de diagnostic adecvat, medicul și pacientul pot discuta în avans probabilitatea perforației sinusale și pot planifica gestionarea acesteia înainte de intervenție. Este important să gestionați perforația sinusală în momentul în care apare pentru a preveni progresul acesteia către o fistulă cronică oro-antrală.
De obicei, în zona perforațieise va forma un cheag de sânge, iar vindecarea se va realiza spontan, atât timp cât sinusul nu era inflamat anterior. Pentru a grăbi vindecarea și a evita apariția unor complicații, pacientul trebuie să urmeze o serie de reguli, precum:
- NU deranjați cheagul de sânge format din locul în care fost îndepărtat dintele.
- NU suflați prin nas. Acest lucru va provoca presiune și va forța cheagul.
- Evitați orice lucru care vă va determina să strănutați sau să tușiți. Strănutul și tusea provoacă aceeași problemă ca și suflarea nasului. Dacă trebuie să strănutați sau să tușiți, faceți acest lucru cu gura deschisă.
- Nu utilizați paie pentru băuturi.
- Evitați fumatul. Dacă nu puteți rezista, nu eliminați fum pe nas și trageți ușor din țigară.
- Luați medicamentele care v-au fost recomandate. În plus, poate fi necesar să luați un medicament pentru decongestionarea sinusurilor, care va fi prescris de către medicul dumneavoastră.
Nu vă alarmați dacă găsiți sânge în nas. Acest lucru se poate întâmpla ocazional, deoarece nasul este conectat direct la sinus.
Dacă urmați toate aceste recomandări procesul de vindecare ar trebui să decurgă lin și fără probleme.
[ad_2]
Source link