[ad_1]
Stomatita este un tip de mucozită, o afecțiune definită ca durere sau inflamație a membranei mucoase.
Etiologie
Stomatita poate fi cauzată de leziuni, infecții, alergie, boli sistemice sau de piele. Cel mai frecvent se datorează: xerostomiei, infectiilor virale, infecția cu Candida albicans, traumatisme – inclusiv chirurgicale, fumatul, toxicitatea medicamentelor chimioterapice – inclusiv metotrexatul utilizat pentru psoriazis și alte afecțiuni ale pielii, radiația terapeutică (de ex. pentru cancer oral).
Mucozita este un efect secundar relativ frecvent al chimioterapiei și uneori al radioterapiei.
Durerea poate fi localizată la nivelul obrajilor, gingiilor, în interiorul buzelor sau pe limbă.
Cele două forme principale de stomatită sunt stomatita herpetică și stomatita aftoasă.
Stomatita care reapare și include ulcerații bucale se numește stomatită recidivantă aftoasă și este cea mai frecventă boală care afectează zona bucală.
Simptome
Stomatita se manifestă adesea prin durere și senzație de înțepături. Fiecare persoană poate prezenta simptome diferite. Acestea pot include:
- ulcerații bucale de culoare albă sau galbenă și o bază roșie
- pete roșii
- tumefacție
- disestezie orală – senzație de arsură în cavitatea orală
- leziuni care se vindecă în 4-14 zile și reapar adesea
Diagnostic
Diagnosticul va depinde în totalitate de ceea ce provoacă stomatita. Investigațiile relevante includ o examinare directă a ulcerațiilor apărute de către medic. Se pot recolta și probe pentru a stabili etiologia virală, bacteriană sau fungică a leziunii, se pot realiza și biopsii sau analize de sânge, în funcție de ce consideră medicul respectiv a fi necesar pentru a ajunge la un diagnostic corect realizat.
De asemenea, contează și istoricul medical al persoanei cu stomatită, pentru a determina cauza apariției acesteia. Obiceiurile persoanei, precum fumatul și activitatea sexuală trebuiesc menționate medicului.
Tratament
Tratamentul trebuie să fie în concordanță cu cauza care a determinat apariția stomatitei. Astfel, tratând afecțiunea de bază, reducem considerabil șansele ca o viitoare stomatită să mai apară. Dacă se datorează alergiei la un medicament, medicamentul trebuie oprit cu promptitudine.
Cu toate acestea, poate fi necesară continuarea unei medicații cauzale atunci când stomatita apare ca reacție adversă la chimioterapie. Infecțiile pot necesita un tratament specific, cum ar fi antibiotice pentru faringita streptococică, antifungic topic sau agent antifungic oral pentru infecția cu candida. Deficiențele nutriționale trebuie identificate și corectate. Bolile imunobuloase pot fi tratate cu corticosteroizi sistemici sau alte tratamente imunosupresoare.
S-a constatat că tratamentele topice aplicate direct la nivelul leziunii ajută la diminuarea durerii și la accelerarea vindecării. Tipurile de tratament topic includ:
- Corticosteroizi topici: Adesea utilizați printr-o clătire a cavității orale, aceștia urmăresc să elimine simptomele care să permită persoanei să mănânce, să bea și să vorbească fără durere sau disconfort.
- Antibiotice topice: Acestea sunt de obicei sub formă de gel și au proprietăți antiinflamatorii și antibiotice.
- Anestezice: Acestea sunt medicamente care reduc sensibilitatea în zona unde au fost aplicate, disponibile în majoritate pe bază de prescripție medicală, pe care pacienții le pot aplica direct pe leziuni pentru ameliorarea temporară a durerii.
Prevenție
Pentru a preveni apariția stomatitelor este important să avem și o igienă orală corespunzătoare, să realizăm un periaj corect și constant și vizite anuale la medicul stomatolog.
[ad_2]
Source link