clinica stomatologica în Giurgiu

Obiceiuri vicioase la copii

[ad_1]

Obiceiuri vicioase la copii

Pe măsură ce copiii cresc, pot începe să dezvolte obiceiuri care nu sunt favorabile sănătății lor dentare. Uneori, pe măsură ce cresc, copii pot renunța spontan la aceste obiceiuri vicioase, dar alteori continuă și în adolescență, înrăutățindu-se. Dacă acestea nu sunt corectate devreme, ele pot provoca daune permanente care pot fi costisitoare și dureroase pe termen lung. Pentru a promova obiceiurile dentare sănătoase ale copiilor și a le descuraja pe cele nepotrivite, este important ca părinții să se educe cu privire la ce tipuri de metode sunt eficiente pentru schimbarea comportamentului.

Printre obiceiurile vicioase frecvent întâlnite la copii, se pot enumera:

Așezarea unui bebeluș în pat cu biberonul. Utilizarea excesivă a acestuia, nu numai că poate afecta alinierea dinților, dar poate duce și la apariția cariilor dentare. Zaharurile din laptele sau sucul aflat în recipient se depun la nivelul dinților, ducând la eroziuni ale smalțului și formarea cariilor. Dacă copilul este mai mare și preferă să-și mențină permanent cu el recipientul din care bea, asigurați-vă că este umplută cu apă, limitând administrarea de lapte sau suc doar la masă, atunci când cantități adecvate de salivă pot spăla zaharurile din aceste băuturi.

Suptul degetului mare după ce au erupt dinții permanenți. Suptul este un reflex natural la bebeluși care îi poate ajuta consolându-i. Cu toate acestea, dacă copilul continua să-și sugă degetul mare, este necesară ajutarea lui în întreruperea acestui obicei, înainte ca dinții permanenți să apară pe arcadă. Continuarea obiceiului poate modifica modul în care dinții permanenți sunt aliniați, ducând la dificultăți în masticație, fonație și la necesitatea purtării unui aparat ortodontic la un moment în timp. Același lucru este valabil și pentru utilizarea suzetei. Cel mai potrivit moment pentru a opri utilizarea suzetei este în jurul vârstei de un an.

Rosul unghiilor sau al altor obiecte: asemănător cu suptul degetului mare, copiii care își rod unghiile sau alte lucruri, precum creioane, pixuri, permit germenilor să ajungă în cavitatea orală și cred riscul apariției unor deteriorări la nivelul smalțului

Pentru a elimina aceste obiceiuri din rutina zilnică a copilului este necesar un efort de grup, atât din partea copilului, cât și a părintelui. În primul rând, i se va explica copilului, pe înțelesul acestuia de ce nu este corect ceea ce face. Ulterior se va recompensa pentru orice efort pe care acesta îl depune într-o direcție bună. În cazul suptului policelui, părinții pot încerca aplicarea unui lac de unghii netoxic și amărui, care să-i creeze o neplăcere copilului când face acest gest, renunțând la el pe parcus. De asemenea, evitați să-i lăsați la îndemână în permanență un biberon sau o sticla cu suc, ceai îndulcit, etc. Aceste băuturi este indicat a se administra doar în prezența părinților, în restul timpului primind apă.

Dacă toate aceste metode nu se dovedesc a fi utile, adresați-vă unui medic specialist pedodont, pentru a vă îndruma pașii care trebuie urmați. Nu neglijați vizitele la medicul stomatolog pentru că acesta are capacitatea de a indentifica în stadii incipiente diferite schimbări la nivel oral.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link