clinica stomatologica în Giurgiu

Apneea în somn și sănătatea orală

[ad_1]

Apneea în somn este o tulburare gravă care apare atunci când respirația unei persoane este întreruptă în timpul somnului. În apneea netratată respirația se oprește de multe ori în timpul somnului, uneori de sute de ori pe noapte.

Există trei tipuri de apnee în somn: obstructivă, centrală și mixtă. Apneea obstructivă în somn este cea mai frecventă dintre cele trei. Aceasta apare atunci când căile respiratorii superioare sunt blocate parțial sau complet în timpul somnului. În timpul unui episod de apnee, diafragma și mușchii toracici lucrează mai mult pe măsură ce presiunea crește pentru a deschide căile respiratorii. Respirația se reia de obicei cu un gâfâit puternic. Aceste episoade pot interfera cu somnul sănătos, pot reduce fluxul de oxigen către organele vitale și pot provoca probleme de ritm cardiac.

Cele mai frecvente simptome ale apneei obstructive în somn includ:

  • Sforăitul
  • Somnolență sau oboseală în timpul zilei
  • Neliniște în timpul somnului
  • Treziri bruște cu senzație de gâfâit sau sufocare
  • Gură uscată sau durere în gât la trezire
  • Deficiență intelectuală, cum ar fi probleme de concentrare, uitare sau iritabilitate
  • Transpirații nocturne
  • Disfuncție sexuală
  • Cefalee (dureri de cap)

Pacienții pot să nu fie conștienți de propria respirație tulburată de somn și de amploarea sau severitatea obstrucțiilor repetitive (sau tranzitorii) ale căilor respiratorii. Pacienții pot fi, de asemenea, conștienți de propriul sforăit, somnolența din timpul zilei sau alte simptome legate de apneea obstructivă, dar pot să nu împărtășească aceste informații medicului sau dentistului lor.

Un somn bun și de calitate vă menține sănătos și reduce respirația urât mirositoare, apariția aftelor sau leziunilor ulcerative, precum și dezvoltarea și progresia bolii parodontale. Problemele dentare asociate cu apneea de somn includ tulburări ale articulației temporo-mandibulare, bruxismul și respirația orală.

Apneea în somn determină ca respirația să se realizeze la nivel oral. Respirația orală are ca rezultat xerostomia, care favorizează apariția cariile dentare. Consecințele suplimentare ale xerostomie sunt depunerea de placă dentară, aftele bucale, gingivita și boala parodontală.

Potrivit cercetărilor, boala parodontală afectează 62,3% dintre persoanele cu apnee în somn, iar gingivita reprezintă 34,1% la persoanele cu apnee în somn.

Pentru pacienții cu apnee obstructivă de somn ușoară până la moderată, se pot face aparate dentare sau dispozitive de avansare mandibulară orală care împiedică blocarea limbii și / sau avansarea maxilarului inferior înainte. Aceste dispozitive ajută la menținerea căilor respiratorii deschise în timpul somnului. Totuși, terapia cu aceste aparate a fost asociată cu modificări dentare progresive de-a lungul timpului, precum și probleme ale articulației temporo-mandibulare (de exemplu, dureri tranzitorii ale mandibulei dimineața), hipersalivație sau iritare a țesuturilor moi orale. Cu toate acestea, aparatele orale pot fi modificate pentru a asigura o potrivire optimă.

Pacienții pot fi informați despre asocierea puternică dintre apneea obstructivă și hipertensiunea sistemică, boala coronariană și riscul crescut de accident vascular cerebral, fibrilație atrială și diabetul de tip 2. Apneea obstructivă de somn este în mod obișnuit legată de obezitate, iar creșterea greutății corporale este asociată cu un risc mai mare de apariție a apneei, o progresie și severitate crescute ale afecțiunii.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link