clinica stomatologica în Giurgiu

Gura uscată (Xerostomia) la gravide

[ad_1]

Grețuri matinale, oboseală, dureri de cap, crampe și insomnie sunt câteva dintre simptomele comune și bine cunoscute ale sarcinii. Dar există multe altele care pot trece neobservate. A avea gura uscată este unul dintre ele; acesta este un simptom obișnuit al sarcinii, dar majoritatea femeilor nu îl conștientiează și nu-l asociează cu perioada prin care trec.

Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot duce la scăderea fluxului salivar, cunoscut și sub numele de xerostomie. Această afecțiune nu este doar inconfortabilă, dar poate afecta și sănătatea dumneavoastră bucală. Fără suficientă salivă pentru a îndepărta resturile alimentare și pentru a controla bacteriile din cavitatea orală, dinții și gingiile sunt mai susceptibile la acumularea plăcii și formarea cariilor.

Unele dintre cauzele potențiale ale apariției xerostomiei includ:

1. Efectele secundare ale anumitor medicamente

Gura uscată este un efect secundar comun al mai multor medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau fără prescripție medicală. Aceste medicamente includ antidepresive, bronhodilatatoare, diuretice și așa mai departe. Medicația nu trebuie întreruptă, chiar daca există acest efect advers, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sugerează astfel.

2. Deshidratare

Chiar dacă consumați zilnic 2L de apă, s-ar putea să nu fie suficient pentru o femeie însărcinată. În timpul sarcinii, corpul unei femei are nevoie de mai multă apă pentru a se menține sănătoasă și pentru dezvoltarea armonioasă a fătului. Uneori, deshidratarea poate duce la xerostomia din timpul sarcinii. De asemenea, poate duce la defecte congenitale sau travaliu prematur.

3. O creștere a volumului de sânge

Cantitatea de sânge crește în timpul sarcinii, reținându-se astfel mai multă apă. De asemenea, rinichii vor fi mult mai solicitați, crescând astfel rata de urinare și ducând la deshidratare, care poate provoca o gură uscată.

4. Creșterea ratei metabolice

Activitățile dvs. celulare, cum ar fi producerea de energie, descompunerea alimentelor și așa mai departe, vor crește drastic în următoarele luni ale sarcinii. Drept urmare, corpul dumneavoastră va utiliza apa prezentă în corp, care trebuie să fie la un nivel optim pentru a nu duce la deshidratare.

5. Afetele

Aftele bucale sunt produse de Candida albicans. Cu toții avem această ciupercă în cantități mici, iar dacă sistemul nostru imunitar nu funcționează normal, acesta poate să se manifeste prin diferite simptome, cum sunt aftele bucale. Acestea pot provoca o senzație de uscăciune a gurii.

Dacă vă confruntați cu xerostomie în timpul sarcinii, asigurați-vă că informați medicul, astfel încât să poată exclude orice afecțiuni dincolo de modificările hormonale, cum ar fi diabetul gestațional. Pentru a reduce senzația de uscăciune a gurii puteți să:

Creșteți aportul de lichide pentru a stimula saliva – beți multă apă și rămâneți hidratat.

Aveți la îndemână bomboane și gumă fără zahăr – care stimulează fluxul de salivă.

Încercați să porniți un umidificator în camera dvs. în timp ce dormiți.

Folosiți o apă de gură special concepută pentru xerostomie.

Evitați cofeina cât mai mult posibil.

Xerostomia în timpul sarcinii nu este doar un simptom incomod – dar vă poate expune și la un risc mai mare pentru probleme precum cariile dentare și infecțiile. Respectați indicațiile medicului și rămâneți hidratată, alături de o igiena corectă.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link