clinica stomatologica în Giurgiu

Recimentarea coroanelor

[ad_1]

O coroană dentară este utilizată deasupra unui dinte pentru a-i restabili forma și rezistența. Fixarea aesteia pe dinte se realizează prin cimentarea ei cu un material special utilizat în cabinetele stomatologice.

O dată fixată coroana, aceasta ar trebui să rămână stabilă și în poziția corespunzătoare mult timp. Sunt însă situații când coroana se poate decimenta și vă puteți afla în situația în care să observați că aceasta a căzut.

Există mai multe motive pentru care coroanele dentare se pot desprinde de dinți, iar acestea includ:

Preparația clinică scurtă: dacă un dintele este prea scurt, este posibil să nu existe suficientă structură dentară pentru a menține coroana

Distrucția mare a dintelui: în cazul în care dintele pe care urmează a se cimenta coroana nu oferă suficientă rezistență coroanei, datorită unei deteriorări masive, aceasta se poate desprinde

Unghiul restaurării: Pregătirea dintelui se realizeaă într-un unghi nefavorabil

Bruxism: Bruxismul este obiceiul de a scrâșni dinții, lucru pe care oamenii îl fac adesea fără să-și dea seama, dar care are implicații importante asupra danturii. Inclusiv poate duce la pierderea coroanei, dacă nu se intervine la timp pt. a opri acest obicei.

Mestecarea anumitor alimente: se recomandă evitarea alimentelor lipicioase, cum ar fi covrigii sau jeleurile, dacă aveți o coroană cimentată temporar. Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente lipicioase pot determina desprinderea coroanei

Multe edentații: Cu cât aveți mai puțini dinți, cu atât forța realizată în momentul masticației se va distribui doar la nivelul acestora, ceea ce v-a supune la un stres puternic dinții acoperiți de coroane.

După decimentarea coroanei, observați dacă aceasta este în starea ei inițială sau s-a deteriorat. Coroanele dentare ciobite și crăpate de obicei nu pot fi recimentate, așa că va trebui să luați măsuri pentru a vă proteja coroana imediat după ce a căzut. Începeți prin clătirea acesteia cu puțină apă. De asemenea, ar trebui să folosiți o periuță de dinți pentru a curăța ușor coroana.

În mod ideal, ar trebui să protejați coroana depozitând-o într-un recipient solid, astfel încât să nu existe riscul ciobirii ei în drum spre cabinetul stomatologic.

Așteptați-vă ca dintele expus să fie sensibil, așa că protejați-l până când puteți ajunge la medicul dvs. stomatolog. De obicei, dinții cu tratamente de canal nu sunt la fel de sensibili ca dinții vitali, dar în orice caz, trebuie să vă adresați medicului dentist cât mai curând posibil.

Cu cât așteptați mai mult, cu atât poate fi mai greu să vă recimentați coroana dentară. Dintele poate suferi unele modificări, iar gingiile pot să se dezvolte peste marginile unde a fost atașată coroana, astfel va fi mult mai greu – dacă nu imposibil, recimentare acesteia. Chiar și o săptămână fără coroana dvs. este suficient timp pentru ca aceste schimbări să înceapă să se producă, așa că timpul este prețios.

De asemenea, nu încercați să vă recimentați singuri coroana dentară. Nu aveți aceleași instrumente și experiență pe care le are un bun medic stomatolog. Ați putea ajunge să realizați daune ireversibile atât coroanei cât și dintelui, dacă încercați să abordați problema acasă.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link