clinica stomatologica în Giurgiu

Leucoplazia orală

[ad_1]

Leucoplazia sau leucoplakia orală este o afecțiune care se manifestă prin apariția unor pete sau plăci de culoare albă care nu dispar prin ștergere, nu poate fi caracterizată clinic sau histologic ca orice altă afecțiune și nu este asociată cu niciun agent fizic sau chimic cauzator, cu excepția tutunului și a nucii de areca.

Leucoplazia bucală poate evolua către cancer oral, în anumite situații. În 15 ani, aproximativ 3% până la 17,5% dintre persoanele cu leucoplazie vor dezvolta carcinom cu celule scuamoase, un tip comun de cancer de piele. Probabilitatea de a dezvolta cancer de la leucoplazie depinde de mărimea, forma și aspectul celulelor anormale.

Leucoplazia este adesea asociată cu următoarele:

Fumatul intens.

Utilizarea tutunului de mestecat sau a tabacului

Mestecatul de nucă de areca (cunoscută și sub numele de nucă de betel), care crește în zonele tropicale din Asia, Pacific și părți din Africa de Est.

Unele cazuri de leucoplazie nu au o etiologie cunoscută (aceasta se numește leucoplazie idiopatică). Majoritatea cazurilor apar la bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Mai puțin de 1% din cazuri sunt la pacienții cu vârsta sub 30 de ani.

Simptomele leucoplaziei sunt apariția unei sau mai multor pete albe pe suprafața limbii, sub limbă sau pe interiorul obrajilor. Nu sunt prezente dureri sau alte simptome.

Factorii care sunt indicatori puternici ai transformării leucoplaziei în cancer includ apariția de:

Noduli

Mase albe sau roșii cu aspect de pietricele.

Ulcerații

Fermitate crescută

Sângerare

Scopul principal al tratamentului leucoplaziei este prevenirea cancerului. Cu toate acestea, tratamentul este o provocare și rezultatele sunt adesea mixte. Tratamentul poate elimina leziunile, dar un număr destul de mare dintre acestea revin.

Managementul medical constă în: renunțarea la tutun și alcool, adoptarea unei diete bogată în fructe și legume, utilizarea retinoizilor (tratamente pe bază de vitamina A) administrați pe cale orală pot ajuta la reducerea leziunilor, dar recidivele și efectele secundare sunt frecvente.

Management chirurgical:

Eliminarea leziunilor prin intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, există încă o șansă de 10% până la 20% ca leziunile să revină și o șansă de 3% până la 12% de a dezvolta cancer în zonele tratate.

Eliminarea leziunilor prin laser.

Terapie fotodinamică (utilizarea medicamentelor împotriva cancerului activate de lumină).

Crioterapie (utilizarea congelării pentru a elimina leziunile).

Electrocauterizare (utilizarea unui ac încălzit electric sau a altui instrument pentru a elimina leziunile).

Este posibil să puteți preveni leucoplazia dacă evitați toate produsele din tutun sau consumul de alcool. Discutați cu medicul dumneavoastră despre metodele care vă pot ajuta să renunțați. Dacă continuați să fumați sau să mestecați tutun sau să beți alcool, efectuați controale dentare frecvente. Cancerele orale sunt de obicei nedureroase până când sunt destul de avansate, astfel încât renunțarea la tutun și alcool este o strategie mai bună de prevenire.

Chiar dacă leziunele de culoare albă sunt îndepărtate chirurgical, se recomandă o examinare la fiecare 6 până la 12 luni, deoarece leucoplazia revine frecvent. Este posibil ca zonele tratate care rămân fără anomalii timp de trei ani să nu mai fie necesar a fi observate.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link