clinica stomatologica în Giurgiu

Sensibilitatea dinților la rece

[ad_1]

În sezonul cald este mai probabil să consumăm înghețată și băuturi reci, care declanșează o sensibilitate a anumitor dinți. Dinții sensibili la stimulii reci nu sunt neobișnuiți, dar este important să înțelegeți diferența dintre dinții sensibili la rece și cariile dentare sau o boala parodontală. Această sensibilitate apare atunci când dentina este expusă datorită retragerii gingiilor sau a smalțului uzat al dinților.

Sensibilitatea dentară poate apărea ca un disconfort dentar minor sau ca un semn dureros al unei probleme mai grave. De obicei, pacientul resimte o durere ascuțită localizată sau care poate radia și la structurile învecinate.

Cauzele dinților sensibili la frig se încadrează în mai multe categorii:

Cariile dentare sau afecțiunile gingiilor: dacă la dinții sensibili la rece apare durerea și atunci când nu mâncați sau beți ceva rece, ați putea fi în stadiile incipiente ale cariilor dentare sau a afecțiunilor gingivale.

Utilizarea excesivă a produselor: Factorii externi care ar putea provoca dinți sensibili la rece includ spălarea dinților agresiv, utilizarea excesivă a tratamentelor de albire a dinților sau acizii din alimentele și băuturile de zi cu zi.

Bruxismul și stresul: sensibilitatea dentară se pot dezvolta, de asemenea, dacă prin bruxism se uzează smalțul dinților și se expune dentina.

Expunerea rădăcinilor: atunci când rădăcinile dinților devin expuse din cauza retragerii gingiilor sau a bolilor gingivale, apare și sensibiliatea la stimulii termici.

Fisuri în dinți: în timp, fisurile mici se pot dezvolta pe măsură ce dinții se extind și se contractă cu expunerea la temperaturi calde și reci. Fisurile oferă o altă cale către nervi, făcând dinții sensibili la rece.

Schimbarea obiceiurilor zilnice, cum ar fi dieta și stilul de viață, poate ajuta uneori la scăderea intensității sensibilității dinților. Aceste modificări sunt cele mai eficiente atunci când sunt adoptate împreună cu alte tratamente.

Schimbați pasta de dinți

Pastele de dinți desensibilizante sunt formulate pentru a reduce disconfortul dinților sensibili. Un medic stomatolog vă poate recomanda diferite mărci pentru a le încerca.

Folosiți o periuță de dinți nouă

Dacă sensibilitatea dinților provine din igienă dentară deficitară, carii dentare, boli ale gingiilor sau periaj intempestiv, probabil este timpul să utilizați o periuță de dinți nouă.

Atunci când alegeți o periuță de dinți pentru dinții sensibili, cel mai bine este să optați pentru una cu peri moi. Periați ușor cu mișcari verticale timp de aproximativ 2 minute pe toată suprafața dinților, pe interior și pe exterior.

Evitați alimentele și băuturile acide

Alimentele și băuturile acide tind să uzeze smalțul dinților și pot declanșa sensibilitate, mai ales atunci când sunt prea reci/calde. Este recomandat să evitați următoarele alimente și băuturi până când eliminați sensibilitatea dentară: citricele, murăturile, afinele, roșii și alimente pe bază de roșii, cum ar fi ketchup-ul, cafeaua, vinul.

Dacă aveți o sensibilitate frecventă a dinților sau care vă interferează cu capacitatea de a mânca și bea în mod normal, ar trebui să programați o vizită la un medic stomatolog. Acesta poate identifica cauza principală a sensibilității dinților și poate crea un plan de tratament care vă va atenua disconfortul.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link