[ad_1]
Tomografia computerizată (CT) este un tip special de aparat cu raze X utilizat în situații în care radiografiile dentare sau faciale regulate nu sunt suficiente. Nu este utilizat în mod obișnuit, deoarece expunerea la radiațiile de la acest scaner este semnificativ mai mare decât radiografiile dentare obișnuite. Acest tip de scaner CT utilizează un tip special de tehnologie pentru a genera imagini tridimensionale (3-D) ale structurilor dentare, țesuturilor moi, căilor nervoase și oaselor din regiunea craniofacială într-o singură scanare. Imaginile obținute permit o planificare mai exactă a tratamentului.
CBCT-ul (Cone Beam Computerized Tomography) este un aparat special conceput care utilizează raze X într-un fascicul conic, de obicei utilizat pentru imagistica medicală. Un scaner CBCT, cum ar fi cele utilizate în stomatologie, emit de obicei un nivel mai scăzut de radiații decât scanările CT la scară mai mare găsite în ambulatoriul spitalelor. Imaginile nu sunt la fel de cuprinzătoare ca cele capturate în timpul unei scanări CT tradiționale, dar sunt mai detaliate decât cele produse în timpul unei radiografii dentare digitale obișnuite.
Situațiile în care se poate recomanda efectuarea unui CBCT, pot fi următoarele:
- Pentru a planifica plasarea exactă a implantului dentar pre-operator.
- Evaluarea cantității osoase înainte de plasarea implantului dentar, în special în ceea ce privește localizarea sinusului și determinarea posibilelor tratamente de ridicare a sinusurilor.
- Evaluarea și localizarea canalelor nervoase vitale înainte de plasarea implantului dentar.
- Planificarea extracției chirurgicale a molarilor de minte.
- Detectarea și monitorizarea tumorilor maxilarului.
- Diagnosticarea tulburării articulațiilor temporomandibulare.
- Localizarea și identificarea originilor patologice ale durerii cronice.
O examinare CT cu fascicul conic nu necesită o pregătire specială. Înainte de examinare, vi se poate cere să eliminați orice poate interfera cu imagistica, inclusiv obiecte metalice, cum ar fi bijuterii, ochelari de vedere, ace de păr și aparate auditive. Deși este posibil să fie necesară și îndepărtarea lucrărilor dentare mobile, este recomandabil să le aduceți la examinare pentru ca medicul stomatolog să le poate evalua.
Femeile ar trebui să își informeze întotdeauna medicul dentist sau chirurgul oral dacă există vreo posibilitate ca acestea să fie însărcinate.
Procedura se va realiza astfel: vi se va cere să stați pe scaunul de examinare sau să vă întindeți pe masă, în funcție de tipul de scaner CT utilizat. Medicul dentist vă va poziționa astfel încât zona de interes să fie centrată de fascicul. Vi se va cere să rămâneți foarte liniștiți în timp ce sursa de raze X și detectorul se învârt în jurul dvs. pentru o rotație de 360 de grade sau mai puțin. Această etapă poate dura de obicei între 20 și 40 de secunde pentru un volum complet, numit și radiografie completă a cavității orale, în care sunt reprezentate întreaga cavitate și structurile dentare și mai puțin de 10 secunde pentru o scanare regională care se concentrează pe o anumită zonă a maxilarului sau mandibulei.
Examenul radiologic CT este non- invaziv, nu veți experimenta nicio durere în timpul procedurii și veți putea reveni la activitățile dvs. normale după finalizarea examenului.
[ad_2]
Source link