clinica stomatologica în Giurgiu

Mituri despre boala parodontală

[ad_1]

Fapt: Parodontoza este o boală degenerativa a gingiilor și a țesutului parodontal, care face ca, în timp, dinții să devină mobili și să cadă!
Aceasta incepe cu o formă numită gingivită – cea mai ușoară etapă de boală a gingiilor. Pe măsură ce placa începe să se formeze pe dinți și de-a lungul liniei gingivale, aceasta provoacă inflamația gingiilor și duce frecvent la umflături, roșeață, sensibilitate și sângerare. Fără tratament, bacteriile distrug țesutul de susținere al dinților și osului, ducând în cele din urmă la pierderea acestora. Cu toate acestea, pentru că este o problemă atât de gravă, există mai multe concepții greșite legate de boala parodontală.

Mit: Boala parodontală afectează doar cavitatea orală.

De fapt, cercetările în curs arată că a avea gingii sănătoase vă poate aduce beneficii sănătății generale. Experții consideră că prezența bolii parodontale la nivelul cavității bucale vă poate crește riscul de boli sistemice și probleme de sănătate în tot organismul, inclusiv:

Boli cardiovasculare

Accident vascular cerebral

Diabet

Alzheimer

Complicații ale sarcinii

Mit: Nu am carii, așa că nu pot avea o boală parodontală

Dacă nu aveți carii, asta nu înseamnă că nu există posibilitatea apariției unei afecțiuni gingivale. Acest lucru se datorează faptului că gingivita este nedureroasă și multe persoane nu acordă atenție altor simptome. Gingiile care sângerează ușor sau sunt roșii, inflamate sau sensibile sunt un semn al gingivitei, cea mai timpurie etapă a bolii gingivale și singura etapă reversibilă. Când este diagnosticată în această fază, tratamentul constă, de obicei, într-o curățare profesională la cabinetul stomatologic, urmată de periaj zilnic efectuat corect și folosirea aței dentare.

Mit: Igiena orală deficitară este singura cauză a bolilor gingivale.

Periajul deficitar prin tehnici incorecte și nefolosirea aței dentare sunt principalii factori care contribuie la progresia bolii gingivale, dar cu siguranță nu sunt singurele cauze. Consumul de tutun, diabetul zaharat, obiceiurile alimentare nesănătoase și chiar genetica vă pot crește riscul de parodontită.

Mit: Parodontoza trece de la sine

Într-adevăr, când discutăm despre gingivită, care este reversibilă, aceasta poate fi tratată printr-o igienizare profesională și atenție la periajul de acasă. Însă, dacă aceasta este lăsată netratată, evoluează către parodotoza, care este ireverbilă. Astfel că, parodontita nu mai poate fi tratată, ci doar menținută la stadiul actual. Din fericire, există tratamente parodontale eficiente care o pot stabiliza și vă pot reduce riscul de pierdere a dinților și problemele generale de sănătate.

Mit: Trebuie să merg la dentist doar când am o problemă gravă

Dacă bănuiți că vă confruntați cu vreunul dintre semnele unei boli a gingiilor, inclusiv sângerări care apar atunci când periați sau folosiți ața dentară, discutați cu medicul dentist cât mai curând posibil.

Pe lângă asta, ar trebui să mergeți la controale regulate, conform recomandărilor medicului dvs. – chiar dacă considerați că totul este bine. Medicul dentist poate observa semne ale unor probleme gingivale înainte de a dezvolta simptome, ajutându-vă să stopați gingivita înainte ca lucrurile să se înrăutățească.

În concluzie, parodontita este o afecțiune destul de comună, care poate afecta nu doar persoanele vârstnice, și care, necesită o atenție deosebită din partea dumneavoastră, pentru a nu risca pierderea unui număr mare de dinți.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link