clinica stomatologica în Giurgiu

Ce conține un dosar ortodontic?

[ad_1]

Înregistrările pentru a concluziona un diagnostic sunt făcute pentru a documenta problema ortodontică a pacientului și pentru a ajuta la determinarea celui mai bun curs de tratament.

Deoarece tratamentul ortodontic va crea multe modificări, aceste înregistrări sunt, de asemenea, utile în determinarea progresului tratamentului.

Dosarul ortodontic ar trebui să includă:

Amprentele dentare, utilizate pentru a se confecționa modele

Radiografii panoramice

Teleradiografii

Fotografii intraorale și extraorale

Amprentele dentare

Amprentele dentare sunt utilizate pentru a obține o replică tridimensională exactă a cavității orale a pacientului. Modelele sunt realizate de tehnicianul dentar, prin turnarea unui gips în amprenta luată de către medicul stomatolog. Aceste modele de studiu sunt utilizate de medicul dentist pentru a examina poziția actuală a dinților pacientului și pentru a prezice relația viitoare dintre dinții superiori și inferiori. Modelele de studiu sunt păstrate la dosar ca parte a evidenței pacientului.

Amprentele dentare sunt utilizate nu numai pentru tratamentul ortodontic, ci și pentru a crea coroane, dispozitivele de fixare, gutiere, proteze dentare și multe altele.

Radiografie panoramică

O radiografie panoramică, cunoscută și sub numele de ortopantomogramă, este bidimensională și afișează maxilarele superioare și pe cel inferior, precum și dinții pe același film. O radiografie panoramică este utilă mai ales la cei cu dentiție mixtă, deoarece medicul stomatolog poate observa dinții în curs de dezvoltare și poate aprecia unde vor erupe pe arcadă.

Persoanele care se confruntă cu întârzieri în erupția dinților vor necesita această radiografie la o vârstă timpurie pentru a exclude o anodonție. Adulților care iau în considerare tratamentul ortodontic li se va efectua în mod obișnuit această radiografie pentru ca medicul dentist să observe starea de sănătate a dinților.

Teleradiografia

Teleradiografia este o radiografie care surprinde profilul lateral al unei persoane de la vârful capului până sub menton. Aceasta include dinții și osul, iar țesuturile moi se disting, de asemenea, ceea ce ajută dentistul sau ortodontul să aprecieze modul în care se va schimba structura osoasă în timpul tratamentului ortodontic.

Fotografii faciale și orale

Sunt necesare fotografii pentru a documenta aspectul facial și dentar înainte de începerea tratamentului. Se fac fotografii extraorale pentru a studia proporțiile feței și pentru a detecta asimetriile faciale. Fotografiile intraorale ne permit să studiem culoarea, conturul și integritatea buzelor, obrazului, limbii și a altor țesuturi moi. Pete, decolorări, urme de uzură, fisuri etc. ale dinților pot fi documentate, de asemenea. În plus, fotografiile orale servesc pentru a documenta orice poziție anormală a dinților din diferite unghiuri.

Opțional, se poate utiliza și o tehnologie mai nouă în imagistica ortodontică, computerul tomograf (CT sau CBCT), care oferă mai multe informații care pot fi utile în diagnosticarea și planificarea tratamentului pentru aparatele dentare. CBCT-ul oferă o vedere tridimensională a dinților și a maxilarelor, astfel încât poate oferi informații spațiale, care sunt deosebit de importante la pacienții cu despicături palatine sau la pacienții care pot avea dinți incluși. O singură expunere la CBCT poate permite medicului ortodont să observe întregul ansamblu dinți-maxilare, din diferite unghiuri și poziții.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link