clinica stomatologica în Giurgiu

Alergiile sezoniere și cavitatea orală

[ad_1]

Primăvara și toamna pot fi un coșmar pentru persoanele care suferă de alergii. În afară de alergiile lor normale, trebuie să suporte și alergiile sezoniere care vin odată cu aceste anotimpuri. Alergiile sezoniere din primăvară sunt de obicei cauzate de polen, pe când cele din timpul toamnei, de ambrozie. Numărul de alergeni din aer se dublează și determină oamenii să experimenteze lungi perioade de congestie, prurit nazal, ocular, palatinal, rinoree, cefalee, strănut și tuse.

Pe lângă toate aceste simptome, stucturile cavității orale pot fi și ele afectate, astfel:

Durerea dentară – Durerea sinusală este un simptom comun în această perioadă a anului, deoarece sistemul imunitar luptă împotriva alergenilor din aer. Pe măsură ce presiunea se acumulează în sinusurile maxilare, această apasă la nivelul rădăcinile molarilor și premolarilor superiori. Acest lucru poate provoca durere în timpul masticației sau sensibilitate dentară la alimentele calde și reci. Poate provoca, de asemenea, dureri atunci când vă deplasați dintr-o poziție în alta, din ortostatism în clinostatism, etc. În cazul în care durerea nu dispare după ce urmați un tratament specific pentru alergia dvs., programați-vă o consultație la medicul stomatolog pentru că cauza pot fi cariile avansate sau alte probleme dentare.

Xerostomia – în timpul perioadelor alergice, gura uscată este o altă neplăcere cu care se confruntă o parte din populație. Când congestia nazală apare, este nevoie să se compenseze aerul inspirat prin respirația orală, ceea ce poate provoca xerostomie, mai ales în timpul somnului. De asemenea, antihistaminicele pot avea ca efect secundar acest simptom de gură uscată, care determină un flux salivar redus. Saliva ajută la eliminarea particulele alimentare din cavitatea bucală și neutralizarea pH-ului acid. Pentru a diminua xerostomia se pot consuma anumite alimente, cum ar fi țelina și morcovii, care contribuie la promovarea fluxului salivar, la fel ca și guma de mestecat care conține Xylitol (un îndulcitor natural) și consumul de apă. Dacă continuați să vă confruntați cu xerostomie după sezonul alergic, este indicat să anunțați medicul stomatolog pentru a vă recomanda tratamentul benefic pentru afecțiunea dvs.

Halitoza – Alergiile sezoniere promovează, de asemenea, respirația urât mirositoare, ceea ce poate determina un disconfort crescut pentru persoanele afectate. Respirația urât mirositoare este cauzată de aceleași bacterii care promovează formarea plăcii dentare și boala gingiilor. Când fluxul salivar este normal, acesta ajută la eliminarea acestor bacterii. Când alergiile cauzează xerostomie sau mucusul începe să se acumuleze și duce la rinoree apoasă, acest lucru permite bacteriilor să se înmulțească și să stimuleze apariția halitozei. Dacă respirația urât mirositoare se datorează acumulării de placă dentară, medicii dentiști pot recomanda o igienizare a cavității orale, însoțit de un detartraj și indicații despre realizarea unui periaj dentar acasă mai atent și corect.

Alergiile sezoniere pot fi o adevărată provocare pentru persoanele afectate, atât la nivel general, cât și pentru cavitatea orală, dar, cu un tratament corespunzător și o igienă orală adecvată, se pot depăși cu succes aceste perioade vulnerabili pentru cei sensibili.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link