clinica stomatologica în Giurgiu

T. Mihaela

[ad_1]

Coroane dentare zirconiu Eco-Line


Corectarea protetica a malocluziei prin coroane de acoperire din ceramica pe suport de zirconiu.


palatoschizis,buza de iepure,gura de lup,malocluzie,ocluzie inversa

Coroane dentare zirconiu Eco-Line au fost facute in grupuri de cate 3-4 elemente.


Pacientul s-a prezentat pentru corectarea ocluziei.

Pacientul prezenta malocluzie caracteristică defectului din nastere palatoschizis.

Alternativa aleasă a fost cea a coroanelor de acoperire din zirconiu Eco-Line.

Au fost executate reconstituiri corono-radiculare din zirconiu cu ajutorul cărora s-a corectat ocluzia.

Execuția tratamentelor și a a lucrării protetice propriu zise a durat două săptămâni.
Ceramica folosită a fost Ivoclar iar cimentul Ketac Cem Plus.

Pe întreaga durată a realizării lucrării protetice pacientul a purtat o mască din acrilat.

Mai jos este același pacient la controlul anual:

palatoschizis,buza de iepure,gura de lup,malocluzie,ocluzie inversa

Considerații cu caracter general pe marginea malocluziei palatoschizis:

Termenii de mușcătură sau ocluzie definesc poziția dinților pacientului atunci când aduce arcadele dentare în contact.

În acest sens, relația de dorit dintre arcade este ca dinții superiori să îi circumscrie, să îi acopere într-un grad redus pe cei inferiori. Această relație poartă numele de ocluzie normală sau psalidodontă.

Ce este palatoschizisul?

Palatoschizisul este o anomalie congenitală caracterizată printr-o despicatură la nivelul palatului dur și a vălului palatin.

Despicatura velopalatină poate apare izolat sau poate fi asociată cu alte malformații ale craniului, în special cu cheiloschizis („buza de iepure” – copilul se naște cu buza superioară despicată, dar sunt afectate și nasul, creasta alveolară; „gura de lup” – pe lângă buză, este despicata bolta palatină și cavitatea bucală, astfel încat cerul gurii comunică cu nasul).

Despicăturile labio-maxilo-palatine sunt cele mai frecvente malformații congenitale craniofaciale.

Cheilopalatoschizis („gura de lup”) afectează semnificativ funcționalitatea organismului, producand probleme de alimentație și întârziere în dezvoltarea morfologiei faciale și a limbajului.

Despicăturile labio-palatine

Dezvoltarea maxilarelor şi a structurilor moi orale şi faciale are loc încă din viaţa intrauterină.

Orice defect care se produce în această perioadă poate să ducă la modificări ce afectează atât fizionomia dar şi funcţionalitatea structurilor orale.

De cele mai multe ori, defectele de dezvoltare sunt vizibile încă de la naştere iar tratamentul se va efectua în momentul în care copilul va fi suficient de mare astfel încât intervenţia să poată să aibă loc.

Despicăturile buzei, ale palatului sau cele care le interesează pe ambele, cunoscute popular şi sub numele de buză de iepure sau gură de lup sunt malformaţii prezente la naştere însă pot fi depistate încă din viaţa intrauterină.

Acestea se caracterizează prin întreruperea continuităţii la nivelul structurilor pe care le interesează şi poate să apară în următoarele situsuri:

 • Buza superioarăpoate să fie afectată doar superficial iar atunci despicătura are mai mult caracter de fisură sau poate să afecteze atât roşul buzei cât şi structurile musculare iar buza să fie complet despicată.
  In ultima situaţie, nu se mai realizează închiderea etanşă a gurii şi se pot vedea structurile gingivale orale.
 • Procesul alveolareste afectat osul la nivelul căruia se dezvoltă mugurii dinţilor temporari şi permanenţi, astfel, drept urmare, sunt posibile anomalii la nivel dentar.
  Acestea se materializează prin distrugerea mugurilor cu lipsa erupţiei la nivelul arcadelor, incluzii dentare sau spaţieri.
 • Palatul dur şi palatul moalecunoscute şi sub numele de cerul gurii, dacă aceste structuri sunt afectate se pot produce comunicări cu fosele nazale iar mâncarea poate să reflueze pe nas.

De cele mai multe ori, dacă despicăturile afectează în profunzime structurile orale, copilul va avea probleme în a se alimenta.

Aceasta se datorează faptului că cel mic se hrăneşte de la sânul mamei, prin succiunea realizată în principal prin intermediul buzelor.

Dacă această succiune nu se realizează, laptele nu mai este exprimat prin sânul mamei iar copilul nu se va mai alimenta corespunzător.

De asemenea, dacă despicătura se produce la nivelul palatului, este posibil ca laptele să ajungă la nivelul foselor nazale. In oricare din situaţii, copilul va fi privat de nutrienţi.

Factori determinanti

Dintre factorii care pot să ducă la apariţia despicăturilor întalnim :

 • Agenţii infecţioşi – virusurile precum cel al rubeolei pot să declanşeze apariţia despicăturilor.
 • Radiaţiile ionizante şi medicamentele – de aceea, este bine ca pe perioada sarcinii, mama să fie expusă la cât mai puţine radiaţii posibil şi să ia medicamente numai sub stricta supraveghere a medicului, pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a fătului pe parcursul vieţii intrauterine.
 • Droguri şi hormoni steroizi
 • Carenţe – lipsa anumitor vitamine şi a altor constituenţi esenţiali dezvoltării pot să ducă la apariţia de despicături.

Diagnosticarea despicăturilor de buză sau de palat se poate stabili şi prenatal în momentul efectuării de examene ecografice.

Dacă diagnosticul este pozitiv, trebuie luată legătura cu medicul chirurg, în vederea colaborării pentru a asigura copilului o dezvoltare şi o creştere cât mai normale posibil.

Intervenţiile se efectuează în copilărie iar evoluţia copilului va fi monitorizată de către chirurg până la vârsta de 14 ani.

Efecte asupra cavității orale și complicații asociate

Ocluzia inversă poate fi dureroasă în momentul masticației și poate de asemenea interfera cu vorbitul. Netratată, această patologie împiedică dezvoltarea armonioasă a oaselor maxilar și mandibular.

În timp, apar probleme severe ale articulației temporo-mandibulare, pacientul fiind în imposibilitatea de a deschide gura la valorile normale.
Gingiile sunt de asemenea afectate, se inflamează și se retrag, rezultatul final fiind pierderea prematură a dinților.
Oasele, având un ritm de dezvoltare diferit și o poziție nefirească, vor îngreuna masticația. Același efect îl are și uzura dentară. Dinții pierd din substanța dură, se abrazează, tocmai datorită alinierii deficitare.

Cum tratăm malocluzia palatoschizis?

Aceste deficiențe pot fi corectate după tratamentul chirurgical, ortodontic și protetic.

Cel mai frecvent procedeu terapeutic este dat de tratamentul ortodontic prin aparat dentar și o piesă aplicată pe palatul cavității orale, menită să ghideze, să crească lățimea osului maxilar.

Aparatul dentar poate fi confecționat din metal, ceramică sau safir, ultimele două variante find estetice.

Pentru cazurile de malocluzie palatoschizis, în care rezultatele tratamentului ortodontic sunt nesatisfăcătoare, medicul stomatolog poate indica tratamentele protetice cum sunt cele prezentate în imaginile alăturate.

În cazul de mai jos, al unei paciente adolescent, au fost protezați doar trei dinți pentru a corecta defectul.

palatoschizis,buza de iepure,gura de lup,malocluzie,ocluzie inversa


Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro


Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link