[ad_1]
Coroane dentare din zirconiu anatomic
Coroane dentare zirconiu anatomic au fost facute în grupuri de câte 3-4 elemente.
Pacientul s-a prezentat pentru reabilitarea întregii danturi.
Ni s-a solicitat ameliorarea ocluziei, a culorii și a formei diților respectivi.
Am constatat prezența unor lucrări vechi, deteriorate precum și liza osoasă a peretelui vestibular corespunzător implantului de pe poziția 21.
Reconstrucțiile protetice mari, cum este aceasta, presupun realizarea riguroasă a etapei de documentare, după care – analiza minuțioasa a datelor și expunerea cât mai amplă a alternativelor astfel încât pacientul să poată lua o decizie informată.
Alternativa aleasă, în cazul prezentat, a fost cea a îndepărtării lucrărilor protetice vechi și executarea unor lucrări noi din zirconiu anatomic. Liza osoasă a fost corectata prin adiție de os autolog la nivelul respectiv.
În etapa preprotetică au fost refăcute tratamentele de canal, acolo unde a fost necesar, realizarea de RCR-uri din zirconiu și refaceri ale bonturilor protetice.
O particularitate a acestui caz a fost reprezentată de retracțiile gingivale care au presupus o abordare specifică:
Prepararea la nivelul coletului în retractii gingivale.
În faza de preparare prin șlefuire la nivelul coletului se pot evidenția depresiuni cu apariția bifurcației interradiculare, ceea ce obligă la crearea unei prelungiri sub forma de șanț care să continue bifurcația pe fața respectivă a bontului coronar.
Nerespectarea acestei tehnici poate să ducă la confecționarea unei coroane care să treacă peste depresiunea interradiculară ca o coardă, fapt care determină o neadaptare a microprotezei la suprafața dintelui, expunând bontul la carie și descimentarea elementului protetic. Pentru remedierea unei astfel de situații se șlefuiește un șanț cu o piatră cilindro-conica, plasată cu vârful în bifurcație, cu mișcări verticale în axul de inserție al coroanelor.
După cum s-a vazut, asemenea șanțuri pot fi realizate și în lipsa depresiunilor radiculare, dacă se consideră că prin aceasta se măresc retentivitatea și stabilitatea microprotezelor.
Șanturile auxiliare pot fi făcute la nivelul dinților posteriori sau fisuri drepte sau conice, ele trebuind să fie paralele cu axul de inserție și să se termine aproape de linia cervicală.
Se procedează la finisarea fețelor șlefuite, la suprimarea muchiilor coronare secundare și a acelora dintre suprafața ocluzală și cele laterale.
Finisarea se face cu pietre de dimensiuni reduse, cilindrice, diamantate, cu granulații foarte fine și cu discuri de hârtie. Muchiile secundare, neregularitățile și asperitățile se netezesc cu discuri de hârtie umezite, sub răcire cu apă.
Este contraindicată folosirea pastelor de lustruit, deoarece în urma pătrunderii lor în canaliculele dentinare nu se mai poate obține o buna degresare a bontului coronar în momentul cimentării.
Șlefuiri atipice pentru coroane de înveliș speciale.
În cazul dintilor scurți, la nivelul unghiurilor ocluzo–laterale este indicată menținerea angulației, spre deosebire de preparațiile obișnuite unde rotunjirea lor se impune;
- La dinții scurți sub 5 mm, se recomandă ca, pe lângă realizarea unor fețe paralele, să se prepare și o cavitate ocluzală în formă de casetă, în care pătrunde un cep al coroanei de înveliș;
- La dinții lungi și globuloși, precum și la dinții cu retracții parodontale accentuate, se recomandă coroane ale căror margini să se oprească la nivelul ecuatorului dintelui;
Pentru coroanele telescoape, dinții se șlefuiesc mai accentuat tronconic, pentru a crea spațiul necesar atât pentru capa care se cimentează pe bont, cât și pentru a doua coroană care, fiind solidară cu puntea, se inseră prin alunecare peste capă.
Controlul preparației bontului finit
- se face cu latul sondei de-a lungul tuturor fețelor urmărindu-se următoarele obiective:
- conincizarea să fie de 0,5mm, abia perceptibilă cu ochiul liber;
- circumferința subgingivală să urmeze conturul secțiunii transversale radiculare;
- fețele verticale să fie plane;
- perimetrul ocluzal să corespundă în mare traseului secțiunii transversale radiculare;
- perimetrul ocluzal să se înscrie în interiorul celui cervical;
- spațiul interocluzal să fie suficient de mare pentru grosimea coroanei.
Controlul deretentivizării
- se ia perimetrul cu o sârmă de viplă maleabilă de 0,2mm diametru care se înfășoară la colet și, dacă poate fi ridicată cu ușurință, fără să întâmpine obstacole și deformări, se apreciază că forma preparației este corectă, lipsită de retentivități.
- în cazuri speciale se ia o amprentă, se toarnă modelul, verificandu-se prin aceasta o serie de aspecte legate de corecta preparare a bontului.
Șlefuirea bontului exclusiv cu turbina.
Dupa Körber, prepararea de tip tangential are loc în două faze:
- faza supragingivală
În aceasta etapă este preparat dintele până la festonul gingival cu pietre diamantate lungi, ușor efilate.
Prepararea supragingivală se execută cu turbina în 3 timpi:
- separarea: în cazul când se prepară un dinte care are un vecin cu punct de contact, se atacă dinspre vestibular și dinspre oral, prin insinuarea pietrei de șlefuit către spațiul interdentar, bineînțeles șlefuindu-se dintele aflat în curs de preparare, fără să se atingă vecinul. Dacă se prepară în același timp doi dinți alăturați, se trece piatra diamantată printre ei;
- reducerea ocluzală: se utilizează pietre de șlefuit diamantate tronconice sau cilindrice, ori pietre lenticulare, cu care, prin mișcări de du-te-vino, alternativ spre vestibular și oral, după metodele deja descrise, se elimină suficient țesut dentar pentru obținerea distanței necesare față de antagoniști;
- prepararea fețelor laterale: prin șlefuiri de jur împrejur, toate fețele laterale ale bontului dentar se prepară tangente la colet, ținandu-se cont și de gradul de convergență pe care trebuie să-l aibă în final.
- faza subgingivală
Cu o piatră fină diamantată efilată, extrem de subțire, având o parte activă de numai 2-3 mm se pătrunde subgingival circumscriindu-se coletul, sub acțiunea unui jet puternic de apă care îndepartează festonul.
Faza se execută în cazul coroanelor cu pătrundere subgingivală. În situații de cariorezistență și un oarecare grad de insuficiență parodontală, se poate șlefui numai până la nivelul marginii gingivale conform preparării de tip excavat, prezentată anterior.
Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:
Telefon: +40722463368
Telefon: +40735498977
Telefon: +40314313113
Telefon: +40314212847
Website: www.draristide.ro
[ad_2]
Source link