[ad_1]
Dinti din zirconiu integral
Înlocuirea lucrărilor protetice metalo-ceramice vechi, cu lucrări din zirconiu integral.
Dinti sintetici din zirconiu integral solidarizați în grupuri de câte 3-4 elemente.
În fotografia de mai sus, pacienta noastră a ales să înlocuiasă vechile lucrări metalo-ceramice cu coroane dentare din zirconiu integral
Disconfortul estetic era determinat de lucrările protetice vechi, adaptate deficitar.
La examenul clinic, confirmat de cel radiologic ulterior s-au observat distrucții ale bonturilor protetice și retracții gingivale.
Dintre planurile de tratament prezentate, a fost aleasă protezarea prin coroane dentare din zirconiu anatomic.
Materiale utilizate în protetica dentară
Stomatologia utilizează diverse tipuri de materiale şi tehnici pentru a trata patologiile şi a reconstitui structurile dentare.
Protetica este o ramură complexă a medicinii dentare, utilizează o varietate de materiale şi tehnici şi implică colaborarea medicului stomatolog cu altă disciplină: tehnică dentară.
Prin aceasta se restaurează global arcadele dentare iar în conceperea lucrărilor protetice trebuie să se ţină cont de particularităţile anatomice şi funcţionale ale pacienţilor.
Materialele de restaurare trebuie să îndeplinească o serie de calităţi să fie acceptate biologic, să fie funcționale și să nu interfereze cu desfăşurarea proceselor fiziologice. Câteva din aceste calităţi se regăsesc mai jos :
- Rezistenţa – asigură durabilitatea şi integritatea pieselor protetice
- Estetica – imită cu succes nuanţa şi luminozitatea ţesuturilor dentare
- Biocompatibilitatea – materialele de restaurare nu trebuie sub nicio formă să lezeze sau să irite parodonţiul
- Retenţia – capacitatea lucrării protetice de a rezista forţelor care tind să o descimenteze
Lucrările protetice cu substrat metalic
Utilizate pe scară largă în cabinetele stomatologice, mai ales în trecut, materialele pe bază de aliaje de diferite metale sunt recunoscute pentru rezistenţa crescută. Se pot utiliza pentru lucrări protetice integral metalice sau mixte. Pentru cele mixte, componenta metalică asigură rezistenţa şi va fi căptuşită de cea fizionomică, estetică, reprezentată de compozit sau ceramică.
Principalul dezavantaj al metalelor este inconvenientul estetic. De cele mai multe ori, culoarea sa nu este în concordanţă cu aşteptările pacientului astfel că, tot mai des, se folosesc alternative cum sunt coroanele din zirconiu ce prezintă estetică crescută şi durabilitate asemănătoare.
Un alt inconvenient al metalelor este dat de faptul că pot produce alergii, cu manifestări locale de tipul ulceraţiilor.
Utilizarea ceramicilor în protetică
Lucrările protetice bazate pe ceramică aduc un plus de estetică arcadelor dentare prin varietatea de nuanţe care imită în detaliu structura dinţilor. Fie că sunt integral ceramice sau metalo-ceramice, lucrările sunt biocompatibile cu ţesuturile din jur şi au un pronostic favorabil pe termen lung.
În protetică, lucrările ceramice se pot întâlni sub mai multe forme:
- Inlay-uri: este o alternativă estetică şi durabilă la obturaţiile din răşini compozite. In cazul unui proces carios extins sau a unei obturaţii preexistente de dimensiuni mari, morfologia iniţială a dintelui se poate obţine prin aplicarea de inlay, piesa protetică creată cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară care redă cu fidelitate morfologia si cromatica dintelui.
- Faţete: în cazul în care există indicaţii de restaurare în zona anterioară, faţetele sunt cea mai estetică variantă. Acestea permit corectarea unor situaţii inestetice fiind colate la nivelul suprafeţei vestibulare dentare, cea expusă în surâs.
- Coroanele dentare: pentru realizarea coroanelor dentare, practicianul trebuie să prepare dinţii respectând anumite principii. Astfel, se creează spaţiul necesar aplicării coroanelor, pentru a se reconstitui aspectul natural al dintelui.
Răşinile acrilice
Protezele scheletate sau totale sunt indicate în cazul pierderii unui număr mare sau a tuturor dinţilor de pe arcada dentară şi, pentru a fi bine adaptate şi angrenate, acestea vor înlocui şi o parte din ţesuturile gingivale. Suportul gingival al protezelor va fi confecţionat din răşini acrilice ce imită cu fidelitate culoarea naturală a ţesuturilor moi.
Există o gamă largă de materiale care pot fi utilizate în reconstrucţiile indirecte, fiecare având indicaţii în funcţie de condiţiile regăsite în cavitatea orală şi dezideratele tratamentului protetic.
Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:
Telefon: +40722463368
Telefon: +40735498977
Telefon: +40314313113
Telefon: +40314212847
Website: www.draristide.ro
[ad_2]
Source link