[ad_1]
Manifestările orale ale bolilor copilăriei – varicela
Bolile colipăriei sunt reprezentate de un grup de patologii care intersează pacienții la vârste fragede. Sunt entități foarte contagioase care afectează copiii în proporție de peste 90%.
Caracteristica de a se transmite foarte repede de la un copil la altul este sugerată și de faptul că în colectivități precum creșe, grădinițe și școli, identificarea unui caz de boală contagioasă se soldează cu apariția altora, la intervale de timp relativ scurte.
Majoritatea erupțiilor sunt situate la nivelul tegumentelor și pot să fie precedate sau însoțite de manifestări și la nivelul cavității orale, semne care pot îndruma medicul spre diagnosticarea precoce a patologiei.
Sunt caracterizate de erupții veziculare întinse, ce acoperă o mare parte a corpului și sunt mereu însoțite de prurit. Copilul este îndrumat și monitorizat să nu își scaprine veziculele apărute deoarece există riscul de suprainfecție sau de cicatrici.
Varicela, cunoscută și sub numele de vărsat de vânt, este fără doar și poate cea mai frecventă dintre bolile copilariei. Aceasta este întâlnită la o majoritate covârșitoare a pacienților, mai ales în rândul celor care au mai avut o boală a copilăriei în antecedente.
Varicela se transmite pe cale aeriană, salivară sau prin secreții nazo-faringiene și este extrem de contagioasă.
Forma sa cutanată nu debutează din prima zi a infectării. După contractarea virusului, perioada sa de incubație poate dura de la 4 zile până la 1-2 săptămâni, însa primele simptome pe care pacientul le va putea relata sunt cele de stare de astenie însoțite de inapetență și febră. Inapetența este acea stare în care copilului îi scade pofta de mâncare.
La câteva zile după debutul acestor simptome va putea fi vizibilă și erupția cutanată.
Erupția cutanată apare initial la nivelul membrelor inferioase și superioare, extremitățile distale fiind de obicei ocolite.
La nivel oral, apariția de vezicule are loc la nivelul tegumentului buzei, de obicei la buza superioară. Prin perforarea veziculelor și a diseminării lichidului la nivel cutanat, veziculele pot să apară și în regiunea nasului.
De obicei pot să apară chiar 3 valuri eruptive pe parcursul a 2 săptămâni. Veziculele vor fi astfel surprinse în diferite stadii de evoluție. Valurile eruptive se pot însoți și de valuri de febră.
Recomandări pentru pacienții ce au contactat varicela:
– este obligatorie izolarea copilului din colectivități în momentul în care se suspicionează infectarea cu virusul varicelo-zosterian.
– prezența febrei este un fenomen normal, mai ales în timpul valurilor eruptive. Dacă, înșă, temperatura depășește 39 de grade Celsius, este necesară prezentarea la medicul de familie. Cu cât varicela apare mai tardiv, cu atât manifestările clinice sunt mai accentuate.
– tratamentul este unul simptomatic, fiind atenți la a oferi copilului o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și de a-l menține hidratat. De asemenea, farmaciile comercializează unguente ce reduc din intensitatea pruritului.
In cazul în care copilul era în cursul tratamentului la medicul stomatologic în momentul declanșării episodului de varicelă, se recomandă temporizarea tratamentului.
Dacă nu este posibil acest lucru până la finalizarea bolii, pacientul este rugat să aștepte până când veziculele ajung în stadiul de crustă, pentru a reduce potențialul contagios.
[ad_2]
Source link