clinica stomatologica în Giurgiu

Genetica și dinții

[ad_1]

Oamenii de știință afirmă că sănătatea dinților depinde de o combinație între genetică și igienă dentară. Știm cu toții acea persoană care nu se periază niciodată, mănâncă multe alimente cu conținut ridicat de zaharuri sau acide și rareori are o carie. Apoi sunt cei dintre noi care folosim ața dentară în mod regulat, dar totuși ajungem să vizităm medicul stomatolog de mai mult de 2 ori pe an.

Genele joacă un rol și în forma, dezvoltarea și structura dinților. O echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich a studiat pe șoareci și a stabilit că gena Jagged 2” este necesară pentru dezvoltarea dinților sănătoși. Fără ea, coroanele dinților apar malformate și cu lipsă de smalț.

Alinierea necorespunătoare a dinților, cu înghesuirea sau spațierea acestora pare, de asemenea, să fie influențată de o combinație de gene și mediu. Modul în care sunt poziționați dinții depinde de o gamă întreagă de factori, inclusiv numărul și dimensiunea dinților, dimensiunea maxilarului, ocluzia și forțele de echilibrare dintre limbă și buze. Multe dintre acestea au o origine genetică. Dar anumite comportamente (care în sine pot avea și o componentă genetică) pot juca, de asemenea, un rol în faptul că dinții dvs. sunt strâmbi. Acestea includ utilizarea unei suzete, împingerea limbii în față pe dinți și suptul degetului mare.

Unele persoane au smalțul dinților mai moale, mai friabil decât altele. Cu cât smalțul este mai moale, cu atât este mai ușor pentru bacterii să adere și să patrundă în smalț, ducând la apariția cariilor. Deoarece genele sunt principalul determinant al structurii smalțului, ele au un efect mare asupra faptului că aveți carii dentare.

Producția de salivă este esențială pentru menținerea unei cavități orale sănătoase. Saliva îndepărtează bacteriile și particulele de alimente din gură care pot provoca deterioarea dinților. Din punct de vedere genetic, la unii dintre noi, saliva este normală atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ față de alte persoane. Producția scăzută de salivă poate duce la apariția cariilor, retracții gingivale, afte și ulcerații.

Amelogenesis Imperfecta

În unele cazuri, genele mutante pot provoca o deterioare a proteinei din smalț, stratul exterior protector al dintelui. Acest lucru poate avea ca rezultat dinți care par galbeni, maro sau gri și care se fracturează și uzează ușor din cauza lipsei de smalț care protejează dinții împotriva germenilor care cauzează cariile dentarre

Dentinogenesis Imperfecta

Afectând 1 din 6.000 până la 8.000 de persoane, această tulburare genetică determină decolorarea dinților la o culoare translucidă albastru-gri sau galben-maro și dinți slabi care sunt predispuși la fracturi. Atât dinții temporari, cât și dinții permanenți pot fi afectați.

În timp ce unele aspecte ale dinților sunt controlate în principal de gene, altele depind în mare măsură de factorii de mediu, iar altele sunt controlate de ambele variante. Dar, indiferent de modul în care dovezile sunt afișate, mesajul medicului dentist va fi același. Evitați alimentele și băuturile cu zahăr, spălați-vă pe dinți și efectuați controale periodice pentru a putea preveni și nu trata.

Adblock test (Why?)

[ad_2]

Source link